Boende varnas – flera katter förgiftade

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Foto: TT/COLOURBOX.

På kort tid har flera katter blivit förgiftade av glykol och dött. Nu varnar kattägarna varandra och varningarna sprids också på sociala medier runt om i Habo.

– Det var fruktansvärt! Katten fick avlivas, berättar en Habobo för Jnytt.

Flera kattägare skriver om hur deras katter dött på väldigt kort tid, rapporterar Jnytt. Anledningen misstänks vara glykolförgiftning och nu uppmanar Habobor varandra att vara vaksamma.

– Det var fruktansvärt! Katten fick avlivas, berättar en Habobo för Jnytt.

En person berättar för Jnytt att hon först trodde att det var en tillfällighet när hennes väns katt plötsligt insjuknade i njursvikt, vid tre års ålder.

– Jag hade ingen tanke på att kolla om det var glykolförgiftning, men sedan insjuknade Pelle, min andra katt, och hade samma symptom. Katten rullade med ögonen, fick epilepsianfall och spydde, berättar vännen för tidningen.

Efter ett besök på Blå stjärnans djursjukhus i Göteborg konstaterades det att katten drabbats av glykolförgiftning och fick avlivas då den inte gick att rädda. Hon är en av de som vill varna andra kattägare.

”Känns inte som någon slump”

I området brukar en katt som kallas för Sixten röra sig mycket utomhus.

– Vi sa att om Sixten blir sjuk, då är det något som inte stämmer. Nu känns det inte som någon slump längre, säger hon till tidningen.

Hon berättar vidare att hon känner till fyra-sex katter som dött plötsligt under liknande omständigheter. Under lördagen fick hon höra att även Sixten hade dött av glykolförgiftning.

Sixtens ägare berättar för Jnytt att hon inte polisanmält händelsen då det är svårt att bevisa att det rör sig om förgiftning. Han hade kommit hem och ville varken äta eller dricka. Efter att veterinärens prover visade att det berodde på glykolförgiftning togs beslutet att avliva honom.

– Det känns skitjobbigt. Han var som en familjemedlem. Jag har inga bevis för att någon har förgiftat Sixten, men varför låter man glykol ligga så lättillgängligt? säger hon till tidningen.

Publicerad: