Fuskar - med oljans oskuld

Publicerad 2016-04-20

Experter dömer ut flera olivoljesorter som fejk

Äkta italiensk olivolja är sällan äkta.

Och kvaliteten sällan den du betalar för. När tidningen Hunger testade tio vanliga jungfruoljor stämplades fyra som fusk.

– Det är få livsmedel det fuskas med så mycket, säger tidningen Hungers chefredaktör Mats-Eric Nilsson.

Han ser det utbredda olivolje­fusket som ett historiskt problem. Redan i antikens Rom späddes oliv­oljan ut med billigare fett och så har det fortsatt.

Du har säkert sett den nostalgiska reklamfilmen om Zetas grundare som säger: ”Det bästa från Italien fick jag med mig”. Men inte en enda av de tre Zeta-oljor som visas är särskilt italienska – trots etiketterna ”Originale” och ”Classico”.

I stället innehåller de ansenliga mängder olivolja från Grekland och Spanien.

På samma sätt är det med oljejätten Monini som stoltserar med att de är ”Nr 1 i Italien”. Den som kan läsa det finstilta ser att innehållet har ”ursprung Europeiska unionen.

– Visst, Italien ingår i EU, men du kan vara säker på att det hade stått ”ursprung Italien” om oliverna kom där­ifrån, säger Mats-Eric Nilsson.

Välkända oljeproducenten De Cecco nöjer sig inte med europeisk olja utan en blandning av olivoljor från ”unionen och tredje land”.

Hemlig rapport

Det är inte bara vi konsumenter som blir lurade. De lokala producenter som faktiskt bemödar sig om att framställa äkta vara får svårt att konkurrera med de billiga­ fuskoljorna menar Mats- Eric Nilsson.

– Det moderna oljebedrägeriet är särskilt utbrett i Italien där skrupelfria producenter surfar på landets goda­ rykte utan att uppfylla kraven, säger han.

Enligt en hemlig under­rättelserapport som det italienska parlamentets anti­bedrägeriutskott tagit del av, är endast 16 procent av den extra jungfruolja som marknadsförs som italiensk verkligen från Italien.

I början av 1990-talet dömdes världens största olivoljehandlare, Domenico Ribatti, till 13 månaders fängelse för att ha sålt stora mängder turkisk hasselnötsolja som olivolja. Sedan dess har skandalerna avlöst varandra.

Med hjälp av högteknologiska laboratorier där billiga oljor från nötter och frön processas och blandas med olivolja har man lyckats tillverka så sofistikerade förfalskningar att de är svåra att upptäcka ens med kemiska tester.

Så sent som i julas hittades över 7 000 ton tvivelaktig olja, märkt ”100 % italiensk” trots att den enligt åklagarna importerats från Syrien, Turkiet, Tunisien och Marocko.

Begreppet urholkas

Inte heller klassificeringen går att lita på. Beteckningen extra jungfruolja (extra virgin) ska vara olivolja av absolut högsta kvalitet. Men begreppet urholkas i takt med att billig spansk olivolja (av branschen kallad kattpiss) skeppas till Italien för att späs ut de super­marketoljor som säljs världen över som ”extra vergine”.

Den här typen av fusk är vanligt visar flera oberoende tester. I Italien degraderades förra året 9 av 20 testade oljor då de inte höll måttet som extra jungfru­olja, och sju av landets mest välkända märken, bland andra Bertolli och Lidls Primadonna, utreds nu av polisen.

När tidningen Hunger nyligen gjorde ett test av Sveriges vanligaste jungfruoljor var resultatet lika nedslående.

Tips - så undviker du att bli lurad i affären

Anpassa valet av olivoljesort efter vad du ska använda den till.

1. Vad ska du ha oljan till? Ska du använda den att steka i eller ha till matlagning är det pengarna i sjön att köpa olivolja av högsta kvalitet. Vill du ha den som smaksättare i exempelvis en sallad, ja, då är det värt att satsa på en extra jungfruolja.

2. Ska du fritera behöver du ingen extra virgin olivolja. Annars är den det bästa alternativet till i princip allt. Undvik olja märkt ”olivolja”. Den innehåller hårt processad och raffinerad olja utan jungfruoljans hälso­egenskaper.

3. Är den löjligt billig? Då är det förmodligen ingen högkvalitativ jungfruolja. Normalt sett får du vad du betalar för.

4. Hur gammal är flaskan? Olivolja ska vara så färsk som möjligt. Redan efter ett par månader börjar smaken försämras. Titta på datumet när du köper flaskan. Riktigt fina sorter är ofta märkta med skördedatum. Bäst-före-datum är ofta satta två år efter tappningen på flaska. Det är inte ovanligt att hitta 1,5 år gammal jungfruolja i butikerna.

5. Glas eller plåtburk? Olja åldras fortare i dagsljus. Därför bör du välja olivolja i så mörk förpackning som möjligt. Mörka flaskor eller plåtburkar är bäst. Köp inte heller större flaska än du gör av med den närmaste tiden. Den härsknar om den står framme för längre.

6. Hur vet jag att oljan är italiensk? Oavsett vad som står på etiketten bör du syna innehållsdeklarationen. Står det ”ursprung: Europeiska unionen” kan du vara rätt säker att åtminstone en del av oliverna har odlats och pressats utanför Italien.

7. Är italiensk bäst? Nej, våga gärna prova jungfruolja från andra länder. Flera Medelhavsländer gör olivolja av hög kvalitet, som Grekland, Spanien och Frankrike.

8. Spelar lukten någon roll? Ja, det kan avslöja om oljan börjar bli gammal. Undvik oljor som smakar härsket och metalliskt. En bra jungfruolja ska ha en frisk fruktighet som påminner om färska oliver. Den får gärna ha lite sting och vara bitter eller pepprig – det är tecken på att det är gott om nyttiga antioxidanter.

9. Färgen då? Nej, inte alls. Fin oliv­olja finns i alla nyanser, från läckert ljusgrön till mustigare mörkgul, som alla kan smaka ljuvligt.

10. Håller den eko­logiska olivoljan bra kvalitet? Inte helt säkert. Du vet att oliverna är odlade utan bekämpningsmedel och konstgödsel, men det säger ingenting om den uppfyller kravet för extra virgin.

4 av 10 håller inte måttet

Domen är hård: bara fyra av de tio testade jungfruoljorna får kallas extra virgin. Vissa smakar unket, andra härsket eller saknar balansen av fruktighet och bitterhet menar expertpanelen.

1960 införde EU kvalitetsbestämmelser om vad som krävs för att oliv­olja ska klassificeras som extra virgin eller virgin. Oljan måste både genomgå laboratorietester och testas av en professionell smakpanel.

Panelen betygsätter oljan utifrån specifika kriterier. En extra virgin oliv­olja måste till exempel ha en tydlig fruktig och fräsch grundsmak, gärna med viss bitterhet och pepprighet.

”Just detta bett i eftersmaken är ett tecken på att oljan innehåller rikligt med så kallade polyfenoler, de anti­oxidanter som spelar en viktig roll för olivoljans hälsobringande egenskaper” skriver tidningen Hunger som låtit göra testet på tio vanliga svenska olivoljor som alla säljs under beteckningen ”extra virgin”.

Tidningen köpte fyra ”italienska” och sex av de stora livsmedelsbutikernas egna märken som skickades på analys hos ett laboratorieföretag för livsmedelstester.

En smakpanel testar oljan och ratar de som har någon av de 16 bismaker som inte tillåts i en extra virgin olja.

TEST: Olivolja

FILIPPO BERIO

Extra Virgin Olive oil

1 000 ml

– Har en härsken ton och saknar den friska fruktighet som krävs för att kallas extra virgin eller virgin. Degraderas till kategorin ’lampant’, vilket är den lägsta klassens jungfruolja. Sådan anses otjänlig för människor och måste raffineras innan den kan säljas som livsmedel.

ZETA

Olio Extra Vergine di Oliva Classico, Extra Jungfruolivolja

750 ml

– Klarar smaktestet galant och kan klassificeras som extra virgin.

L’OILO DE CECCO

Classico Olio Extra Vergine di Oliva

500 ml

– Har en tydlig unkenhet i smaken och får inte kallas extra virgin, utan virgin, det vill säga vanlig jungfruolja.

COOP ÄNGLAMARK

Ekologisk Italiensk extra virgin olivolja

500 ml

– Mycket fin fruktighet. Kan absolut klassas som extra virgin.

PRIMADONNA

Extra Jungfruolja

750 ml

– Smakar unket, går inte att klassificera som ”extra virgin”, utan vanlig virgin.

GARANT

Extra Jungfru Olivolja Classico

500 ml

– Bäst fruktighet, uppfyller kriterierna för extra virgin olja fullt ut.

MONINI

Classico Extra Jungfruolja

250 ml

– En äkta extra virgin med väl balanserade smaker.

ICA

Extra Virgin Olivolja

750 ml

– Uppfyller alla kriterier för att kallas extra virgin.

COOP

Extra Jungfru Olivolja Classico

750 ml

– Har en härsken ton och saknar, precis som Felippo Berios olja, den friska fruktighet som krävs för att kallas extra virgin eller virgin. Degraderas till kategorin ”lampant”, vilket är den lägsta klassens jungfruolja. Sådan anses otjänlig för männi­skor och måste raffineras innan den kan säljas som livsmedel.

ELDORADO

Extra Virgin Olivolja

1 000 ml

– Har rätt kombination av fruktighet och bitterhet för att klassas som extra virgin.

Följ ämnen i artikeln