Migrationsverkets generaldirektör avgår

Publicerad 2016-09-16

Migrationsminister Morgan Johansson: ”Väldigt odramatiskt"

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson avgår.

Han tillträder den 1 december som generalsekreterare för Röda korset.

– Det finns sällan någon rätt tid för att byta jobb utan rätt tid är när tillfället dyker upp, säger Danielsson i ett pressmeddelande.

Anders Danielsson avgår som generaldirektör för Migrationsverket, enligt ett pressmeddelande.

– Det finns sällan någon rätt tid för att byta jobb utan rätt tid är när tillfället dyker upp. Det som känns bra är att vi har landat efter förra hösten, att vi har en positiv utveckling i verksamheten och att Migrationsverket står väl rustat att hantera de utmaningar som väntar. Det skapar trygghet i valet att gå vidare, säger Anders Danielsson i pressmeddelandet från Migrationsverket.

Regeringen kommer inom kort utse en tillförordnad generaldirektör.

Belagda med munkavle

Enligt uppgift till Aftonbladet har en mindre krets inom Migrationsverket känt till Danielssons avgång på förhand men personerna har varit belagda med munkavle.

Regeringen utsåg Anders Danielsson till generaldirektör för myndigheten för fem år sedan. De senaste två åren har kommit att präglas av hur myndigheten hanterat den ökade flyktingströmmen.

En källa uppger att ett skäl till den hastiga avgången är att Danielsson uppfattats ”för politisk” i sitt uppdrag.

Anders Danielsson var från 2007 till 2012 generaldirektör för Säkerhetspolisen, Säpo.

”Väldigt odramatiskt”

Till Aftonbladet säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att beskedet om Anders Danielssons avgång inte kom som en överraskning utan att han visste om det på förhand.

– Vi har haft ett nära samarbete och pratade nästa varje dag under förra året då flyktingkrisen var som störst. Även nu under den här tiden när det blev aktuellt att han skulle lämna har vi haft en nära kontakt.

Morgan Johansson säger även att situationen är väldigt odramatisk.

– Han har fått ett nytt jobb och då lämnar han sin post som generaldirektör. Under tiden kommer vi att utse en tillförordnad generaldirektör och sedan kommer en sedvanlig rekryteringsprocess att dra igång.

Inte för politisk

Morgan Johansson passar även på att berömma Anders Danielssons arbete som han säger ha varit utmärkt.

– Han har arbetat i en period som varit väldigt svår och klarade av det. Han har gjort ett utmärkt jobb och jag önskar honom all lycka i sitt nya.

Han vill dock inte kommentera vilka namn som kan vara aktuella för posten som ny generaldirektör.

Har Anders Danielsson varit för politisk i sitt ämbete?

– Nej, det tycker jag inte. Det är alltid en svår balans för en generaldirektör när det läggs fram förslag som dramatiskt kan påverka verksamheten på ett negativt sätt och då måste man också kunna säga vad man tycker. Jag tycker att han har hållit den balansen väl, säger Morgan Johansson.

Följ ämnen i artikeln