Passkontrollant vägrade skaka hand med kvinnor

Publicerad 2016-06-10

Det är inte bara inom Miljöpartiet som frågan om handskakning varit på tapeten den senaste tiden.

Ett infekterat bråk bröt nyligen ut hos gränspolisen i Skåne sedan en civilanställd passkontrollant vägrat att ta kvinnliga kollegor i hand, uppger SVT Skåne.

Det är på gränspolisens nya arbetsplats i Helsingborg som konflikten uppstått sedan den nyanställde mannen vägrat att skaka hand med sina kvinnliga kollegor med hänvisning till sin muslimska tro.

– Han tog mig inte i hand när vi skulle hälsa. Jag vill inte uttala mig mer om det, eftersom jag har valt att lämna över ärendet till ledningen, säger en av de kvinnliga poliser som arbetade tillsammans med mannen till SVT Skåne, som var först med att rapportera om händelsen.

Hälsade med handen på hjärtat

I stället för att ta i hand ska den troende mannen ha sagt att han hälsar med handen på hjärtat. Samma typ av hälsning som gjorde att miljöpartisten Yasri Khan hamnade i blåsväder sedan han vägrat ta en kvinnlig reporter i hand. Något som fick honom att ta tillbaka sin kandidatur till partistyrelsen efter den kraftiga kritik som uppstod i samband med händelsen.

I den konflikt som nu uppstått inom gränspolisen ska den troende mannen ha anklagat de kvinnliga poliserna för diskriminering, varpå de valde att informera ledningen om händelsen via varsitt PM.

Mannen är en av 72 personer som nyligen anställts som civila passkontrollanter då de pågående gränskontrollerna inneburit stora ansträngningar för Skånepolisen och därför krävt flera nyanställningar. SVT har varit i kontakt med mannen som inte vill kommentera ärendet.

”Inte gjort något fel”

Enligt Fredrik Brokopp, skyddsombud på polisen i Helsingborg, har händelsen väckt reaktioner och blivit ett hett diskussionsämne.

– Det här är naturligtvis en känslig fråga för polisen, inte minst med tanke på diskussionen inom Miljöpartiet nyligen. Vi är Sveriges största myndighet och behöver ökad mångfald, säger Fredrik Brokopp till SVT Nyheter.

Händelsen med passkontrollanten har även väckt uppståndelse inom Skånepolisen. Enligt informatören Eva-Gun Westford diskuteras frågan just nu på högsta nivå inom polisen och man har även kopplat in sin hatbrotts- och mångfaldsstrateg.

– Det stämmer att det har uppstått en konflikt. Grunden är dock att han inte har gjort något fel utan att vi måste försöka lösa upp de knutar som uppstått, vilket vi ser ut att göra genom pågående samtal mellan parterna. Förhoppningsvis löser det sig men om inte får vi se vart det leder, säger Eva-Gun Westford till Aftobladet.

En känslig och komplex fråga

Hon betonar att det inte riktas någon kritik mot mannens arbetsinsats som passkontrollant men medger att det råder delade meningar i omgivningen om huruvida hans agerande är rätt eller fel.

– Det finns kvinnliga anställda som är riktigt förbannade och inte vill acceptera detta medan andra gör det. Vi försöker nu att lösa detta och lägga det på rätt nivå så att det ska kännas bra för alla.

Vilken är Skånepolisens officiella hållning i frågan om handskakning mellan kvinnor och män?

– Det är en känslig fråga och svårt att säga vad som är rätt eller fel. Utgångspunkten var först att vi skulle ta ställning i detta men efter att ha tittat noggrannare på frågan så har vi insett att den är svår och komplex i all sin enkelhet. Lika-behandlingsprincipen ska genomsyra vårt arbete samt man ska kunna sköta sitt arbete. Samtidigt så säger våra högsta chefer att de tycker det är bra att konflikten uppmärksammas. Men i dagsläget är frågan inte utagerad och vi får därför se vad vi kommer fram till i slutändan.