Förlikning klar med Katarina Frostenson – lämnar Akademien

Får både månadsersättning och bostadsstöd

Uppdaterad 2019-03-29 | Publicerad 2019-01-18

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien mot en ersättning på 12 875 kronor i månaden livet ut.

Poeten får även bo kvar i Akademiens lägenhet.

Svenska Akademien har förlikats med ledamoten Katarina Frostenson. Förlikningen innebär att poeten lämnar Akademien.

I ett pressmeddelande från Svenska Akademien skriver de att Akademien hävdar att Katarina Frostenson är ansvarig för sekretessbrott genom närstående, det vill säga den våldtäktsdömde ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault.

Advokatutredningen visade att Frostenson avslöjat för maken vem som skulle vinna Nobelpriset.

Får bo kvar i lägenhet

Frostenson har förnekat sekretessbrott, och säger att Akademien åsidosatt sina förpliktelser mot henne. Vilket Akademien nekar till.

”Katarina Frostenson väljer nu att utträda ur Svenska Akademien”, står det i pressmeddelandet. I samband med detta har parterna kommit fram till att det inte är rimligt att pröva ansvarsfrågorna rättsligt.

”Svenska Akademien och Katarina Frostenson har därför träffat en överenskommelse som innebär att Frostenson erhåller en ersättning uppgående till 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien”, skriver de.

”Rimlig pensionsliknande förmån”

Det finns ingen bortre tidsgräns för pengarna som ska betalas ut till Frostenson.

Som skäl till överenskommelsen anger Svenska Akademien att Katarina Frostenson arbetat för dem under 25 år och bidragit med värdefulla insatser. Därav denna ”rimliga pensionsliknande förmån”.

Svenska Dagbladet har granskat Katarina Frostensons inkomster. Förra året fick hon 240 000 kronor i särskild biblioteksersättning från Sveriges författarfond, en ”garanterad grundplåt”. 2017 var 65-åringens förvärvsinkomst 729 200 kronor.

Katarina Frostenson i förlikning med Svenska Akademien.