50-gradig värme kan nå Europa i helgen: ”Det är livsfarligt”

Uppdaterad 2018-08-03 | Publicerad 2018-08-01

I helgen väntas det bli över 50 grader varmt i delar av Sydeuropa – vilket kan få förödande konsekvenser.

– Dessa temperaturer är livsfarliga, människor kommer att dö, säger Pär Holmgren, naturskadespecialist och tidigare meteorolog.

Samtidigt räknar man med att fler värmerekord kommer att slås de kommande åren.

Den högsta temperaturen i Europa uppmättes till 48 grader i Aten, Grekland, i juli 1977. Det rekordet kan slås i helgen – när extrema temperaturer väntas dra in över den Iberiska halvön.

I Spanien kan temperaturerna nå 47 grader – och i Portugal ser det ut att bli över 50 grader varmt. Detta enligt en prognos som vädersajten Severe Weather visar.

Det handlar om extremt varma luftströmmar från Nordafrika, som tar sig upp över södra Europa under helgen, och sedan ligger kvar i några dagar.

Den förre SVT-meteorologen och naturskadespecialisten Pär Holmgren menar att detta är osannolik värme – samt en konsekvens av klimatförändringarna.

– Det portugisiska värmerekordet ligger på 47 grader, och det spanska – som för övrigt uppnåddes förra året – är 47,3 grader. Klimatförändringarna leder, rent statistiskt, till en ökad risk för att fler värmerekord ska slås och att det forstätter så framöver, säger han.

Pär Holmgren menar att vissa värmeböljor under 2000-talet kommer att bli helt extrema.

”Människor kommer att dö”

Den extrema värme som väntas i Spanien och Portugal i helgen drabbar samhällen hårt.

– Dessa temperaturer är livsfarliga, och människor kommer att dö. I Sverige fungerar samhället ganska bra upp till 35 grader och i Sydeuropa är motsvarande smärtgräns högre – men när det rör sig över 45 grader riskerar exempelvis sjukhusen att bli helt överbelagda, säger Pär Holmgren.

Han tar även upp det faktum att stora strömavbrott är att vänta – vilket är ett jättestort problem. Vid dessa höga temperaturer överbelastas elsystemen när exempelvis alla kyl- och frysanläggningar går på högvarv.

– AC:n kommer inte att fungera, och då blir det ännu varmare hemma. Detta samtidigt som långa strömavbrott försvårar förvaringen av mat, säger den tidigare meteorologen, och fortsätter:

– Mobilnäten kan sluta fungera, och asfalten bli väldigt, väldigt mjuk, vilket då förhindrar tyngre transporter på vägarna. Mycket av infrastrukturen kan slås ut, säger Pär Holmgren.

”Fick en chock”

Pär Holmgren, som arbetat som meteorolog och med klimatfrågan i en stor del av sitt liv, menar att han vanligtvis inte chockeras av olika väderfenomen och att han sällan känner oro. Men helgens väntade temperaturer innebär något helt annat.

– Det mesta vi ser är jag inte förvånad över, men när jag såg den här prognosen fick jag nästan en chock. Det är så otroligt långt utanför det jag har kunnat fantisera om, säger han.

Pär Holmgren konstaterar dock att det än så länge rör sig om prognoser, och att det återstår att se hur varmt det faktiskt blir.

– Vi får hoppas att det handlar om felaktiga prognoser, säger han.

Tidningen Metro var de första att prata med Pär Holmgren om extremvärmen.

Följ ämnen i artikeln