Så äter du rätt – och räddar jorden

Vegetariskt är inte alltid bra

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2019-02-05

Allt fler väljer bort köttet för klimatets skull.

Så vad ska man äta i stället?

– Växtbaserad mat, kött max någon gång i veckan, säger Elin Röös, expert på klimatmat.

Följ ämnen

De svenska utsläppen av koldioxid ska ner från elva till ett ton per person och år om vi ska klara klimatmålen. En tredjedel av hushållens ­utsläpp kommer från maten. Och den i särklass värsta ­klimatboven på våra tallrikar är köttet.

Minskat köttätande

– Tittar man på djurhållningen i stort så är det metangaser från idisslarna som är det stora problemet, säger Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

– Men för allt kött krävs mycket foder­odling, och det är också ett problem. Och så gödselhanteringen, som genererar ­metan och lustgas. Bägge är starka växthus­gaser.

Efter flera decenniers ­stadigt ökad köttkonsumtion verkar svenska hushåll helt klart ha tagit till sig budskapet.

2017 minskade köttätandet i Sverige med 2,6 procent, och under första halvåret 2018 med 1,5 procent. Fyra av tio uppger att de har minskat eller avstått från köttätande av klimatskäl det senaste året, enligt en nyligen publicerad undersökning gjord av undersökningsföretaget ­Ipsos.

Vego inte alltid bra

– Samtidigt är det är skillnad på kött och kött. Idisslare som föds upp på marker som inte går att utnyttja till odling är resurseffektivt. Men både gris och kyckling äter sådant som vi människor skulle kunna äta direkt, spannmål och baljväxter. Därmed är de inte särskilt resurseffektiva.

Men det är inte bara det ­röda köttet som genererar ­stora mängder växthusgaser. Även ris har ett relativt stort klimatavtryck. Och exotiska frukter. Till och med vegetariska köttalternativ ger upphov till utsläpp.

Så vad ska man äta?

– En mer växtbaserad kost. Spannmål och baljväxter: bönor, ärtor, linser. Grönsaker, rotfrukter, frukt – det är bättre för hälsan också.

Importerade frukter?

– Avtrycken från transporterna är inte så jättestora. Men vi ska nog inte hålla på och skeppa runt mat så som vi gör i dag, så det finns ­absolut en ­poäng med att välja mer lokalproducerad frukt.

Inget kött alls?

– Det finns plats för lite kött, men betydligt mindre än vi äter i dag. Någon gång i veckan. Det finns också plats för lite mjölk och fisk. Men i huvudsak ­behöver kosten vara växtbaserad.

Finns det några grödor man ska se upp med?

– Man kanske vara lite försiktig med importerade trendgrödor som avokado, quinoa och kokos. Vi vet att de är förknippade med vissa problem, men vi har rätt lite kunskap om dem och kan ­inte styra produktionen av dem.

Har du något tips för den som vill komma igång med mer vegetarisk mat?

– Testa en vegetarisk ­matkasse. Där får man recepten och råvarorna och allting. Man upptäcker helt nya världar, så det skulle jag verkligen rekommendera.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag

Härifrån kommer utsläppen från maten vi stoppar i oss


Så mycket förbrukar dina apparater och elprylar