Morgan Johansson om våldet: Kan vara 5-10 år av skjutningar kvar

”Det vi gör nu, både på det förebyggande och det brottsbekämpande, borde man kanske ha gjort i Sverige för 20-25 år sedan.”

Uppdaterad 2021-07-20 | Publicerad 2021-07-19

Aldrig tidigare har så många kriminella förts inför rätta och straffats så hårt som nu, enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

Ändå kan skjutningarna fortsätta i många år innan utvecklingen vänder, säger han.

– Nu är det sagt att det här kan ta fem till tio år, men jag har också pekat på exempel där det har gått betydligt fortare.

Justitieministern hänvisar till rikspolischef Anders Thornberg, som gav just den prognosen i en intervju med Aftonbladet 2019.

Enligt en omskriven rapport från Brottsförebyggande rådet ligger Sverige i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa – och bara under de senaste månaderna har flera uppmärksammade skjutningar ägt rum. Nu senast i Flemingsberg, där två barn skadades i samband med en skottlossning.

– Det här är strukturer som har bitit sig fast i Sverige i 20–25 år och det tar tid att rycka upp sådana här strukturer. Samtidigt kan jag säga att vi ser framgångar på en del håll.

– Jag brukar lyfta fram Malmö, där vi nu har sett en minskning av skjutningarna med nästan 70 procent de senaste åren till följd av både de förebyggande och de brottsbekämpande insatserna som vi har gjort, säger Morgan Johansson.

Polisens tekniker undersöker den plats där en polis sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg.

”Sluta skjut” ska prövas i Stockholm

Justitieministern syftar på ”Sluta skjut”, en myndighetsgemensam insats som bedrivs av polisen i samverkan med bland andra Kriminalvården och Malmö stad. Samtidigt som projektet har pågått har skjutningarna i staden minskat från 65 stycken år 2017 till 20 skjutningar förra året. Dels genom avhopparverksamhet och dialog med kriminella, dels genom att omprioritera resurser och fokusera på de mest våldsamma gängen.

Konceptet ska nu också testas i huvudstaden, där utvecklingen inte har varit lika positiv. I Stockholm har fler dödsskjutningar ägt rum hittills under 2021 än under samma period både 2020 och 2019, enligt SVT Nyheter.

Delar av Vårbynätverket. Flera av dem nu dömda till fängelsestraff.

Unga fyller luckorna

I slutet av 2021 ska majoriteten av regeringens 34-punktsplan med åtgärder mot brottslighet ha redovisats eller trätt i kraft. Åtgärderna är enligt regeringen den största satsningen som någonsin gjorts i Sverige mot gängkriminella. Men det kommer att dröja innan insatserna ger full utdelning, säger justitieministern.

– Även om vi nu går fram med kraft så vet vi också att det finns unga människor undertill som gärna kliver in när det uppstår luckor till följd av att staten ingriper mot kriminella. Därför handlar det inte bara om det brottsbekämpande, det handlar även om det förebyggande för att stoppa nyrekryteringen till gängen, säger han och fortsätter:

– Då handlar det ibland om så långa ledtider att det vi gör för barn i dag, när det gäller skola och barn- och fritidsverksamhet, ser man inte effekterna av imorgon, utan de ser man om tio-femton år. På samma sätt är det med de gängstrukturer vi har nu.