Partyön anlitar utlänningar som coronadetektiver

Publicerad 2021-08-03

Turister, säsongsarbetare och bofasta flockas till svartfester på Ibiza.

Men partyön som tidigare levt på sitt nattliv gör nu allt för att stoppa festerna.

Lösningen: utlänningar som infiltrerar partyn och rapporterar till polisen.

Spanska myndigheter efterlyser utlänningar mellan 30 och 40 år som ska fungera som ”festdetektiver” på Ibiza, rapporterar The Guardian och andra medier.

Tanken är att detektiverna ska delta i olika evenemang och sedan slå larm till polisen om arrangörer som bryter mot de lokala coronarestriktionerna.

Trånga fester misstänks ligga bakom ökningen av smittan.

Idén har uppstått efter att ön, känd för sitt nattliv, har haft en oroande uppgång av antalet nya infektioner de senaste veckorna. Just nu är Ibiza uppe i 1 814 fall per 100 000 invånare.

Eftersom att nattklubbarna är belagda med hårda restriktioner skyller lokala myndigheter den senaste peaken på illegala fester.

Som svar på detta har man satt in alla möjliga regler – från förbud att besöka andra hushåll under vissa tider till böter på upp till 600 000 euro för den som arrangerar svartfester.

Men folket har visat sig vara beredda att ta stora risker för att få festa.

Marknadsförs på sociala medier

Tillställningarna hålls oftast i privatbostäder och marknadsförs på sociala medier. Gästerna är enligt Ibiza-polisen en blandning av turister, säsongsarbetare och lokalbor.

Man började diskutera alternativet att infiltrera festerna, problemet är bara att lokalborna känner till poliserna på ön.

Stranden i Santa Eulalia på Ibiza.

Därför förs nu samtal med ett företag om hur Ibiza ska kunna sätta upp ett team av 30 till 40-åriga turister som ska besöka och sedan avslöja öns svartfester.

– Det är inte lätt eftersom profilen vi letar efter är utlänningar mellan 30 och 40 år, men vi har arbetat med det här i två veckor nu, säger myndighetsanställde Mariano Juan till lokaltidningen Diario de Ibiza.

Juan tror att projektet med festdetektiverna kommer att kunna sjösättas innan hösten.

– Det är nödvändigt för att säkerställa hälsosituationen på Ibiza, säger han.

Förslaget har dock väckt en del kritik i Spanien och många påpekar att polisen har väldigt liten möjlighet att agera när det gäller fester i privata bostäder.

DAILY Corona + charter = sant?

Aftonbladet Daily med Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln