Mörka moln över Pride i Europa

DAILY ”Fortfarande väldigt mycket kamp”

Uppdaterad 2021-08-05 | Publicerad 2021-08-04

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

I år är det 50 år sedan Europas första Prideparad gick av stapeln i Örebro. Sedan dess har livsvillkoren för hbtqi-personer på många sätt förbättrats väsentligt.

Samtidigt drar mörka moln in över Europa. För en knapp månad sedan skulle en Prideparad hållits i Georgiens huvudstad Tbilisi, men den var tvungen att ställas in på grund av våldsamma protester och attacker på aktivister och journalister. I Ungern drog ett rekordstort Pridetåg genom Budapest i protest mot landets nya hbtq-fientliga lag. Och i polen finns sedan 2019 hbtq-fria zoner.

Hur mycket är Pride en fest – och hur mycket är det en protest idag?

Det pratar vi om i dagens avsnitt av Aftonbladet Daily.

Gäst: Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride.

Programledare: Liv Elgenklöw.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Aftonbladet Daily är daglig podcast som sammanfattar och fördjupar aktuella nyhetshändelser och samtidsfenomen. Varje vardag intervjuar vi experter och reportrar för att ge en lite större bild av de nyheter som dominerar flödet.

Avsnitten släpps klockan 04.00 varje morgon och man kan prenumerera i alla podcast-appar som till exempel Podcaster, Spotify eller Acast. Om man följer Aftonbladet i sin smarta högtalare kan man dessutom få Aftonbladet Daily direkt i sitt nyhetsflöde. Aftonbladet Daily görs av Olivia Svenson, Marcus Ulvsand, Jenny Ågren, Amanda Hemberg Lind och Liv Elgenklöw.

 
Prenumerera på Aftonbladet Daily:
 På iTunes
 På Acast
 Spotify
 Via RSS

Mer från Aftonbladet Daily