Smittspridning i Storbritannien: 18 gånger mer än i Sverige

Uppdaterad 2021-07-13 | Publicerad 2021-07-12

Samtidigt som restriktioner lättas i Sverige ökar smittspridning i Europa.

Under söndagen bekräftades 18 gånger fler coronafall i Storbritannien än i Sverige – något som experter kopplar ihop med ländernas olika testnivåer.

– Det är obehagligt, vi måste testa mer, säger Fredrik Elgh, virolog på Umeås Universitet.

Coronavirusets smittspridning har under de senaste veckorna varit låg i Sverige, och över 50 procent av befolkningen har fått en första dos vaccin.

Den 1 juli lättade regeringen på restriktionerna bland annat gällande att fler får samlas på utomhusevenemang och längre öppettider för restauranger.

Men samtidigt som Sverige öppnar upp samhället alltmer kommer varningsflaggor i Europa. Tidigare i veckan stramade den spanska regionen Katalonien åt sina restriktioner efter många nya coronafall på kort tid, Malta tog första steget i Europa att stänga gränserna för personer utan vaccinbevis och i Danmark har coronafallen dubblats från 1 juli.

Brittiska fotbollsfans i centrala London under söndagen.

Boris Johnsons varning

Ett av länderna som drabbats av ökad smittspridning är Storbritannien som under söndagen hade 18 gånger fler bekräftade coronafall än Sverige, enligt siffror från Our World in Data.

Under måndagen manade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att försiktighet är ”absolut nödvändigt” innan man börjar släppa på fler restriktioner. Detta efter att brittiska ministrar har blivit informerade om att förbereda sig för åtminstone en eller två miljoner nya coronafall de närmsta veckorna, enligt The Guardian.

WHO-epidemiologen Maria Van Kerkhove ser oroligt på festligheterna runt fotbolls-EM i samband med spridningsvågen, då det på söndagen fanns 60 000 personer på läktarna i Wembley.

”Förväntas jag att njuta av att se smittspridning ske framför mina ögon? Coronapandemin tar inte en paus i kväll”, twittrade hon under finalmatchen.

WHO-epidemiologen Maria Van Kerkhove.

Skärpta rekommendationer i Sverige

Under måndagen skärptes rekommendationerna för inresande i Sverige från länder utanför Norden. Från och med 12 juli rekommenderas ett PCR-test vid ankomst. Detta för att fallen av smittade från resor utomlands ökat under de senaste veckorna.

Det första deltafallet i Sverige upptäcktes redan i vecka sex, men det var först under den första veckan av juni som smittspridningen tog fart. Totalt har 1 836 fall hittats.

Niklas Arnberg och Fredrik Elgh är båda virologer på Umeå universitet. Enligt dem finns det flera anledningar till att Storbritannien har så pass mycket högre smittspridning än Sverige, trots att de har fler vaccinerade.

– Dels har det med demografi och befolkningstäthet att göra. De är 60 miljoner invånare på en yta som är mindre än Sverige. Men självklart också för att de har deltavarianten som är mer smittsam. Den är på väg att få fäste i Sverige, men har kommit tidigare till Storbritannien, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

Fredrik Elgh instämmer.

– Det är obehagligt. Uppenbarligen orsakar deltavarianten sjukdomar hos vaccinerade i ganska stor utsträckning.

Testar mer än Sverige

Fredrik Elgh påpekar att han vill att Sverige håller fortsatt koll på omvärlden och testar mer, även symtomfria.

På Our World in Data visar statistik att Storbritannien testade över tio gånger fler personer än Sverige på söndagen. Virologerna menar att det möjligen också kan bidra till de stora skillnaderna mellan länderna. Testar man mer så upptäcker man mer.

Men är det inte ganska självklart att man testar mer om fler visar symtom?

– Jo, absolut. Det går hand i hand. Ju fler som är symtomatiska desto fler testar man. Sverige har inte så många som är symtomatiska just nu och jag tror att de flesta som har nån typ av symtom faktiskt går och testar sig, säger Niklas Arnberg.

Virologen Fredrik Elgh vill att Sverige testar mer.

Risk för deltavåg i höst

De är överens om att deltavarianten troligtvis inte kommer drabba Sverige under sommarmånaderna, viruset sprider sig mindre i varma temperaturer. Men om vi får en ny våg till hösten ger delade svar.

– Det sprider sig i EU i stort. Vi är inte världsåtskilda från dem. Men varje gång har det hänt lite senare i Sverige så därför tänker jag, snälla Sverige, var nu på tårna den här gången, säger Fredrik Elgh.

Niklas Arnberg menar däremot att vi är mer förberedda än förra året.

– Det som är negativt är att vi har mer smittsamma varianter, men det som är positivt är ändå att väldigt många människor är vaccinerade och får ett väldigt bra skydd mot sjukdom, även mot den nya deltavarianten. Så framtidsutsikterna är bättre nu än vad de var för ett år sedan, säger han.