Uppgifter: Tre svenska fall kan påverkas efter Iran-domen

Reseavrådan utfärdad till landet – risk för kidnappning

Publicerad 2022-07-16

Den iranska regimen uttrycker tydligt sitt missnöje med livstidsdomen mot Hamid Noury.

Nu kan tre svenska fall i Iran komma att påverkas, enligt uppgifter till Aftonbladet.

”Deras situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl.

Följ ämnen
Iran

Iran har tydligt uttryckt sitt missnöje med livstidsdomen mot den iranske medborgaren Hamid Noury och ett flertal möten mellan UD och Irans ambassad har ägt rum.

Det senaste halvåret har Iran trappat upp sina försök att pressa Sverige att avbryta rättegången, som avslutades i maj, och släppa Noury fri.

Då har även fallet med den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali, som anklagats för spioneri och dömts till döden i Iran tagits upp.

Enligt Aftonbladets uppgifter kan tre konsulära svenska fall i Iran komma att påverkas nu efter att domen mot Noury fallit.

UD: Ansträngningar fortsätter i oförminskad styrka

Aftonbladet har sökt UD för att fråga hur myndigheten jobbar med situationen med de frihetsberövade svenskarna i Iran, och vilka åtgärder som vidtas.

"Våra ansträngningar för de frihetsberövade fortsätter med oförminskad styrka. Deras situation tas kontinuerligt upp med företrädare för Iran på hög nivå. Utrikesministern har vid upprepade tillfällen tagit upp fallen med Irans utrikesminister", skriver UD:s presstjänst till Aftonbladet på lördagen.

UD vill inte kommentera situationen närmare.

"Vi kan av omsorg om fallen inte gå in på detaljer", skriver presstjänsten vidare.

Enligt en källa med insyn ska ett flertal möten mellan UD och Irans ambassad ha ägt rum med anledning av rättegångsprocessen och domen mot Noury.

”Iran har på olika sätt gett uttryck för sitt missnöje mot rättegången och domen mot Nouri. Vi får hänvisa till Iran vad gäller grunderna för detta missnöje. Från svensk sida kan vi bara upprepa att det svenska rättsväsendet arbetar självständigt”, skriver UD:s presstjänst.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Ann Linde (S), vars pressekreterare hänvisar till UD för frågor.

Hamid Noury greps, på Arlanda den 9 november 2019, så snart han satte sin fot på svensk mark.

Källa: Hotar med kidnappningar

Tidigare under våren ska den iranska regimen ha hotat med att kidnappa svenskar som reser till Iran, enligt källuppgifter.

Det motiverades med förändringar i säkerhetsläget, men enligt Aftonbladets uppgifter är det på grund av Irans budskap om svenska medborgare i landet.

– Budskapet är ”ni fångar våra medborgare, då ska ni se upp för era medborgare i vårt land”, sa källan då.

Uppgifterna bekräftades av UD i början av sommaren.

”På senare tid har missnöjesyttringar riktade mot Sverige och andra europeiska länder tilltagit. Flera europeiska medborgare har frihetsberövats utan uppenbar anledning. Sammantaget föranledde detta UD, likt flera andra länder, att avråda från icke nödvändiga resor till Iran”, skrev UD:s presstjänst då.

Dömts till livstid

Hamid Noury dömdes på torsdagen till livstids fängelse för deltagande i avrättningar av ett stort antal politiska fångar i Iran sommaren 1988.

Enligt domen ska han utvisas och dessutom betala skadestånd till anhöriga och de som överlevt. 61-åringen kommer vara häktad tills domen vinner laga kraft.

Hamid Noury greps i Sverige november 2019 och rättegången mot honom inleddes hösten 2021.

Iranska flaggan vajar i Teheran.

Följ ämnen i artikeln