Aisha, 19: Kaliningrad mer som Europa än Ryssland

Uppdaterad 2022-03-02 | Publicerad 2022-03-01

30 mil från Gotland på andra sidan Östersjön ligger Kaliningrad, en exklav avskuren från resten av Ryssland och inklämd mellan Litauen och Polen.

Invånarnas största nöje är att besöka EU på helgerna. Men samtidigt finns här 25 000 soldater, 52 stridsfartyg och bunkrar för kärnvapenmissiler.

Följ med till Sveriges mest okända granne, en paradoxal mix av krigiska militärer och fredliga invånare.

Kaliningrad-området var helt stängt för utlänningar under Sovjettiden.

KALININGRAD. Ungdomarna i Kaliningrad har sökt sig så långt västerut de kan i Ryssland för att känna sig lite friare:

– Kaliningrad är mer som Europa, säger Aisha, 19.

– De är inte lika snobbiga här som i Moskva, säger Katja, också 19.

Följ ämnen
Ukraina

Efter Sovjetunionens fall flyttade många etniska ryssar till Kaliningrad, från de gamla centralasiatiska Sovjetrepublikerna. På andra håll i Ryssland togs de ofta emot som främlingar, men i Kaliningrad med drygt 400 000 invånare kände de sig hemma.

– Folk är vänligare här, de kan till och med le mot en på gatan, säger Aisha, som kommer från Kazakstan och valde att studera i Kaliningrad för att hennes faster bott här tidigare.

Känslan när man som västerlänning går runt i Kaliningrads centrala delar är att det på många sätt är lika modernt som vilket EU-land som helst, med fina affärer, dyra hotell och lyxiga bilar. Men inte överallt, det finns också många nergångna hus från Sovjettiden.

På floden Pregolja i Kaliningrad tuffar små sightseeingbåtar fram med turister. Längs kajerna ligger nybyggda hus, ofta i gammal stil.

På somrarna söker sig också många ryssar från andra regioner hit för att semestra i det varma klimatet vid Östersjön. Även för hitresta studenten Jegor, 18, var det viktigt.

– Klimatet är bättre här. Hemma är det kallt, tycker Jegor.

Jegor, 18, måste göra lumpen efter studierna i Kaliningrad. Han vill inte strida mot Ukraina.

”Jag tänker inte slåss”

Före coronapandemin var det också vanligt att EU-medborgare reste hit, bland annat litauer och polacker. Inte minst för att hamstra cigaretter (som kostar en femtedel mot i Polen) och bensin för 6 kronor litern.

Efter juristutbildningen, som Jegor tycker är väldigt bra på Baltiska universitetet, måste han göra lumpen i ett år. Men han är emot ett ryskt krig mot Ukraina, och säger att han skulle vägra lyda order om han kommenderades ut mot grannlandet.

– Jag tänker inte slåss för intressen jag inte ställer upp på, säger Jegor.

Jegor, 18, tränar inför sommarens roddsäsong.

Han har inget emot att Sverige överfört soldater till Gotland, som svar på att sex ryska militärfartyg från Rysslands nordflotta dök upp i Östersjön i mitten av januari.

– Det är Sveriges territorium, varför skulle svenska soldater inte få vara där? menar Jegor.

”Är som ett eget land”

På ett annat studentboende träffar vi Aisha Kimelbaeva. Hon delar rum med Katja Bichtiakova, som tillhör den ryska minoriteten i närbelägna Litauen.

”Kaliningrad-området är som ett eget litet land”, säger Aisha Kimelbaeva. Kompisen Katja Bichtiakova håller med.

– Kaliningrad-området är som ett eget litet land, säger Aisha.

För studentlägenheten med ett sovrum, eget kök och eget badrum betalar de 200 kronor i månaden. Katja har satt upp bilder av Queen, Johnny Depp och ryska popband ovanför sängen, medan Aisha håller sig till Vincent van Gogh.

Aisha Kimelbaeva och Katja Bichtiakova, båda 19, delar på en studentlägenhet för 200 kronor i månaden i Kaliningrad.

– Det är kul att studera här, universitetet ordnar mycket fester och aktiviteter för oss, säger Katja, som läser reklam.

– Arkitekturen, atmosfären och människorna är som i Europa. Efter att jag lärt känna staden känns det som att jag alltid har levt här, säger Aisha, som läser engelska och tyska.

– Ja, de är mer öppna och toleranta här, inte lika snobbiga som i Moskva, skrattar Katja.

Fotnot: Aftonbladet träffade Jegor, Aisha och Katja före Rysslands invasion av Ukraina. När vi frågade Katja om hon trodde att Ryssland skulle invadera grannlandet svarare hon: ”Det vore hemskt, obegripligt och väldigt korkat, med tanke på andra världskriget när så många dog. Varför vill man göra om det igen?”


Aftonbladets Joachim Kerpner och Filip Meneses på plats i Kaliningrad.