Här träffas huset av ryska roboten

Publicerad 2022-02-26

Hårda strider rapporterades under natten mot lördagen inne i Kiev.

Aktiva strider pågår på Kievs gator och filmer visar hur ett högt hyreshus träffats av en raket.

”Stoppa de ryska krigsbrottslingarna”, kommenterar Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Följ ämnen
Ukraina

Efter en natt av stridigheter träffades under morgonen ett högt hus på Lobanovsky Avenue i Kiev av en robot.

Utrikesminister Dmytro Kuleba har delat en bild av hyreshuset där flera våningar fått omfattande skador.

”Vår vackra, fredliga stad, har gått igenom ännu en natt under attack av ryska markstyrkor och raketer. En av dem träffade ett flerfamiljshus i Kiev. Jag kräver att världen fullständigt isolerar den ryska federationen”, skriver Kuleba i inlägget.

Filmen visar hur huset träffas av roboten.

Över tusen skadade

Det är okänt hur många som dött eller skadats i raketbeskjutningen. Minst 198 människor har dött i den ryska invasionen av Ukraina, skriver The Guardian och hänvisar till det ukrainska hälsovårdsministeriet.

Tre barn ska ha dött och 1 115 personer ska ha skadats.

Enligt Reuters är det oklart om dödssiffran enbart rör civila människor eller inte.

Zelenskyj: Vi kommer försvara allt detta

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj publicerade vid 23-tiden på fredagskvällen ett tal till nationen, där han förutspådde att striderna skulle tillta i huvudstaden.

– De stormar oss i natt. Vi alla måste förstå vad som väntar oss. Ukrainas öde avgörs i detta nu, sa han och försökte gjuta mod i befolkningen.

Tidigt på lördagsmorgonen publicerade han ett filmklipp i sociala medier, där tycks promenera i morgonsol i närheten av presidentkansliet och andra regeringsbyggnader i Kiev.

– En hel del falsk information har dykt upp på internet, där jag påstås ha uppmanat vår armé att lägga ned sina vapen och att en evakuering pågår, säger Zelenskyj.

– Vår sanning är den att detta är vår mark, vårt land, våra barn och vi kommer att försvara allt detta.

Strider i Kiev

Strax före 02 i natt började dussintals explosioner höras på tyska tv-kanalen DW:s livekamera från Maidantorget i centrala Kiev. CNN:s korrespondent berättade samtidigt i sändning om höga smällar från flera väderstreck.

Brand i Kiev efter en explosion under natten mot lördagen.

Strider rapporterades kort senare inifrån Kiev. Telegram-kanalen Nexta uppgav strax efter 02 att explosioner och maskingevärseld hörts i området Shulyavka nära Kievs zoo. Kyiv Independents reporter Illia Ponomarenko delade en film som han uppger visar ”extremt hårda strider” nära djurparken som ligger några kilometer väster om Maidantorget.

Nexta rapporterade också om explosioner nära tunnelbanestationen Bereisteyskaya och om bränder och rök på Peremohy-avenyn i Kievs västra delar.

Attack mot kraftstation

Norr om Kiev attackerade ryska styrkor under natten en kraftstation i Troieshchyna, uppger Kyiv Independent. Det var andra gången på 24 timmar som kraftstationen besköts, enligt tidningen. Ukrainsk militär rapporterades besvara elden.

Tidigare under natten uppgav Ukrainas militär att ett ryskt transportplan med fallskärmsjägare skjutits ner. Uppgifterna kom från toppgeneralen Valeriy Zaluzhniy enligt Kyiv Independent.

Planet, en IL-76, kan ta 150 passagerare och sköts enligt uppgifterna ner nära en flygbas i Vasylkiv, söder om Kiev.

Den ukrainska tidningen Pravda skriver att ryska styrkor dök upp vid en checkpoint nära flygbasen och sköt ihjäl soldaterna som vaktade den. Ryssarna ska ha färdats i en ukrainsk polisbil med påslagna blåljus och var klädda i ukrainska polisuniformer, enligt Pravda.

Kyiv Indenpendents reporter Illia Ponomarenko rapporterade senare om kraftiga strider i Vasylkiv.

Strax efter 03 uppgav Kyiv Independent, med hänvisning till underrättelsetjänsten, att ytterligare ett transportplan för fallskärmsjägare skjutits ner nära Bila Tserkva, söder om Kiev. Uppgifterna om de nerskjutna planen är inte bekräftade av oberoende källor eller bilder.

Vid 04 säger den ukrainska militären att de har slagit tillbaka en rysk offensiv på Kievs huvudgata Peremohy Avenue, skriver AFP.

BBC:s reporter i Kiev, James Waterhouse, rapporterar att Kiev och alla viktiga platser har hållits av Ukrainas militär under natten. I natt har runt 50 explosioner hörts tillsammans med tung skottlossning och flyglarm hörs även i flera andra städer.

Aktiva strider pågår fortfarande på Kievs gator och inrikesministern uppmanar Kievborna under morgonen att fortsatt hålla sig lugna och stanna i skyddsrum.

Ryska truppar har även landstigit från havet och luften mellan de södra städerna Melitopol och Mariupol.

Texten uppdateras