Säpo grep man i Stockholm på FBI:s order

En 34-årig man greps på onsdagen i Stockholm på order av FBI.

Han är misstänkt i en utredning av en serie terrorattentat mot judiska lokaler i Boston.

Bland annat ska mannen ha gömt undan en flaska cyanid.

Gripandet gjordes i en förort till Stockholm på onsdagen. Det skedde efter att FBI i Boston hade lokaliserat 34-åringen och bett svenska myndigheter om hjälp.

– Jag skulle vilja tacka den svenska säkerhetstjänsten för deras hjälp. FBI:s starka relation och nära samarbete med dem var avgörande för att den här utredningen skulle bli framgångsrik, säger specialagent Joseph R. Bonavolonta i ett uttalande.

Den 34-årige mannen är både amerikansk och grekisk medborgare. Enligt uppgifter till Aftonbladet har han tidigare haft svenskt uppehållstillstånd.

FBI:s enhet för terroristbrott misstänker honom i en utredning som rör fyra bränder i Boston-området 2019. Alla anlades i judiska lokaler. 34-åringens lillebror var huvudmisstänkt för bränderna men dog kort efteråt.

34-åringen misstänks då ha flytt till Sverige och tagit med sig elektronik och dokument som tillhörde brodern, enligt FBI.

FBI: Han ljög om förråd

När 34-åringen återvände till USA i mars 2020 förhördes han om sin brors roll i bränderna. FBI:s utredare ville också veta om det fanns något förråd där broderns ägodelar förvarades.

Specialagent Joseph R. Bonavolonta ledde utredningen om mannen som greps i Stockholm.
Specialagent Joseph R. Bonavolonta ledde utredningen om mannen som greps i Stockholm.

Då misstänks 34-åringen ha visat polisen till en lokal där inget av värde hittades. Han fick samtidigt frågan om det fanns fler förråd, men svarade nej.

Det var en lögn, uppger FBI. Enligt utredningen fanns ytterligare en lokal som 34-åringen hyrt i eget namn. Där fanns flera av hans brors tillhörigheter:

T-shirts med hakkorsmotiv.

En låda med broderns namn.

Broderns pass.

En anteckningsbok med ett tecknat hakkors inuti.

En svart ryggsäck med en flaska av det dödliga giftet cyanid.

Den 22 mars 2020 misstänks 34-åringen ha tömt förrådet på allt ovanstående. Sedan, på kvällen, flög han till Sverige.

Begärs utlämnad från Sverige

Mannen ska nu begäras utlämnad till USA, uppger FBI. Han misstänks för flera brott som i ett svenskt rättssystem skulle motsvara skyddande av brottsling. Enligt FBI riskerar han upp till 20 års fängelse för var och en av brottsrubriceringarna.

I Sverige har ärendet letts av Riksenheten för säkerhetsmål.

Säpo bekräftar för Aftonbladet att gripandet skedde på onsdagen.

– Det stämmer att Säkerhetspolisen har gjort ett ingripande i Stockholmsområdet efter en begäran om rättshjälp från amerikanska myndigheter, säger kommunikationschefen Nina Odermalm Schei.

Publisert:

LÄS VIDARE