Minst 300 döda efter teaterbombningen i Mariupol

Publicerad 2022-03-25

Civila sökte skydd i teatern i Mariupol – den bombades trots att man med stora bokstäver skrivit ”BARN” utanför.

Besked om antalet drabbade har dröjt. Men nu meddelar lokala myndigheter att cirka 300 personer dog i attacken.

Mellan 1 000 och 1 200 personer ska ha befunnit sig i den teater och det badhus i Mariupol som bombades av Ryssland den 16 mars. På marken utanför teatern människorna skrivit BARN för att varna och informera om att civila och barn var i byggnaden.

Enligt de lokala myndigheterna i Mariupol befaras 300 personer ha dött i attacken.

”Ögonvittnen informerar oss om att 300 personer dog i teatern i Mariupol efter attackerna från ryska stridsflyg”, skriver Mariupols lokala styre på Telegram, rapporterar AFP.

Den bombade teatern i Mariupol.

”Barn och gravida bland spillrorna”

Strax efter att bomberna släpptes från ett rysk flygplan uppgav lokala myndigheter att det var omöjligt att överskåda och kontrollera antalet döda, eftersom fler attacker fortsatt skedde i området.

”Barn och gravida kvinnor finns bland de som nu ligger under spillrorna. Bombningarna fortsätter så det är omöjligt att röja bland bråte”, uppgav det ukrainska parlamentet efter händelsen.

I dag, nio dagar senare har man börjat få en uppfattning om hur många som drabbades av bombningarna.

”Vi vill fortfarande inte tro på den här fasan. Vi vill forfarande tro att alla lyckades ta sig undan. Men berättelserna från de som var inne i byggnaden vid tillfället för denna terrorhandling säger någonting annat”, skriver Mariupols lokala myndigheter.

Filmer som nu publicerats av Eliot Higgins, grundare av den undersökande tidningen Bellingcat visar nu förödelsen efter bombningen av teatern.

Gräver massgravar

Det är fortfarande omöjligt att bekräfta hur många som hittills har dött i Mariupol sedan attackerna mot staden inletts.

”Det här är ren och skär terrorism. Det är i nuläget omöjligt att avgöra hur många som dött i samband med dessa bombningar”, skriver guvernör Pavlo Kyrylenko på Telegram.

Tidigare i veckan sa lokala myndigheter att runt 2 500 personer befarats ha dött, men samtidigt har Pyotr Andryushchenko, rådgivare i stadens ledning sagt till tv-kanalen Current Time att de officiella siffrorna bara är en ”handfull” av de som faktiskt drabbats under kriget.

Andryushchenko menar att siffran mycket väl kan vara närmare 20 000 och FN:s bevakare i Ukraina har i dag rapporterat att man får allt mer information om massgravar i Mariupol.

I en av dem uppges runt 200 personer ha begravts enligt FN, skriver Sky News.

Utanför byggnaden hade man skrivit ”BARN” på marken.

Nya evakueringsförsök under dagen

Samtidigt som den humanitära katastrofen i Mariupol fortsätter finns förhoppningar om att vissa civila kommer kunna evakueras under fredagen, skriver Reuters.

Enligt Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk ska man under fredagsmorgonen göra nya försök att evakuera. Förhoppningen är att civila som är kvar i Mariupol ska försöka lämna staden i privata bilar.

Hittills har flera evakueringsförsök gjorts, men många har misslyckats. Försöken är riskfyllda. Vägarna är minerade och vid ett flertal tillfällen har de som evakuerats i de humanitära korridorerna beskjutits. Båda sidor anklagar varandra för att bära ansvaret.