Stort plundringskaos – här flyr väktarna

Uppdaterad 2021-10-31 | Publicerad 2021-10-30

36 personer åtalas efter en Black lives matter-demonstration i Göteborg förra året.

Filmer visar hur personer stormar butiker i Nordstan efter demonstrationen.

– De som är åtalade är mellan 15 och 28 år men polisen har haft orossamtal med många ytterligare personer, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

Den 7 juni förra året pågick en stor demonstration till stöd för rörelsen Black lives matter i Göteborg. Till en början inleddes demonstrationen lugnt och avslutades senare efter samtal med polisen.

Efter demonstrationen fortsatte en massiv folksamling att gå vidare och vid Götaplatsen i centrala Göteborg urartade situationen.

Filmer som Aftonbladet har tagit del av visar hur personer sparkar, slår och kastar sten mot polisbilar efter att demonstrationen upplösts.

”Slagit och sparkat”

På filmerna syns även hur hundratals personer senare bryter upp glasdörrarna till köpcentret Nordstan.

Vakterna inne i köpcentret flyr och söker skydd samtidigt som dörrarna till Telenors butik bryts upp och ett 20-tal personer stormar in för att sno med sig allt de kan. De får bland annat med sig telefoner och elektroniktillbehör.

I veckan väcktes åtal mot totalt 36 personer i samband med demonstrationen.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, har kammaråklagare Elisabeth Trouvé tidigare berättat för Aftonbladet.

Till en början inleddes demonstrationen lugnt, men efter den avslutats sökte sig en stor folksamling till Nordstan i Göteborg.

Många under 18 år

Brottsrubriceringarna rör bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, våld mot tjänsteman, skadegörelse och misshandel.

Enligt åklagaren var ett stort antal ungdomar på plats och många av dem under 18 år.

– De som är åtalade är mellan 15 och 28 år men polisen har haft orossamtal med många ytterligare personer, säger Elisabeth Trouvé.

Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen har befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo.

Aftonbladet har sökt arrangörerna som anordnade demonstrationen. I en tidigare intervju med P4 Göteborg har arrangörerna uttryckt att de är besviken över att fokus flyttas från budskapet.

– Det är jättetråkigt. Vi ville komma ut med våra åsikter och våra röster och få dem hörda. Sedan att folk ska bråka efter en fredlig demonstration, det är jättetråkigt. Jag står inte för det här, och det gör inte någon av arrangörerna heller, sa en av arrangörerna till P4 Göteborg förra året.