EU vill konfiskera från oligarkerna

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-05-25

EU-kommissionenärerna Margaritis Schinas och Ylva Johansson ligger bakom nya förslag om fler konfiskationer från kriminella. Arkivfoto.

Konfiskera mer från brottslingar och oligarker och gör kringgående av sanktioner till ett EU-brott. Förslagen kommer från EU-kommissionen med anledning av kriget i Ukraina – men också kampen mot organiserad brottslighet.

Onsdagens paket är riktat mot såväl ”vanliga” skurkar som de personer och företag som ålagts sanktioner från EU av olika skäl.

Tanken är att det ska bli möjligt att konfiskera tillgångar vid fler sorters brott än i dag. Ett av de nya brotten ska vara just brott mot EU:s sanktionssystem, som föreslås bli tillagt på listan över gemensamma så kallade ”EU-brott”.

– Det ska bli kriminellt i hela EU att bryta mot sanktioner eller att försöka undvika eller undkomma sanktionerna, säger inrikeskommissionär Ylva Johansson till TT och SR Ekot efter en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Sälja tillgångar?

I förslagen ingår bland annat att sätta upp särskilda kontor i varje medlemsland för att hantera tillgångar som blivit frysta av olika EU-sanktioner. Samtidigt ska det ges möjlighet att sälja av tillgångar, som anses lätt kunna tappa i värde eller vara särskilt dyra att hålla fast.

– Om man fryser ett företag så kanske företaget tappar i värde. Det kan vara saker som är väldigt dyra att ha, en lyxyacht som man inte kan ha stående hur många år som helst. Det kan vara en herrgård som också kostar ganska mycket att sköta, konstaterar Johansson.

Lättare att ta

Mycket av onsdagens förslag är samtidigt inriktat på den organiserade brottsligheten. EU-kommissionen vill göra det lättare att beslagta tillgångar, som myndigheterna är övertygade om kommer från brottsliga gärningar.

– Av allt de tjänar på sin kriminella verksamhet, som är minst 140 miljarder euro, så beslagtar vi i dag totalt sett i EU bara en procent. Med mitt lagförslag så kommer man att kunna frysa tillgångar mycket snabbare än i dag, säger Johansson i Bryssel.