Matprischocken slår mot Bollebygd: Smöret dras in

Uppdaterad 2022-04-15 | Publicerad 2022-04-13

Smöret kan bli ett minne blott på mackorna i Bollebygd.

Inflationen rusar och maten blir dyrare. Det sätter sina spår.

I västsvenska Bollebygd väntas man dra in smöret på de kommunala mackorna.

– Vi har serverat margarin tidigare. Det är inget fel på det, säger måltidschef Therese Lindh till Borås Tidning.

Grossisten har höjt priserna på smöret. Så till den milda grad att Bollebygd inte längre har råd.

Kommunen kommer ”snart” att byta ut smöret mot bordsmargarin, uppger måltidschefen Therese Lindh för Borås Tidning.

– Vi får fundera på åtgärder för att hålla budgeten. Det är inte som att jag får mer pengar med automatik för att priserna ökar.

Att behålla smöret hade inneburit att utgifterna ökat med 400 000 kronor, vilket hade sprängt budgeten.

– Det är inte en jättedramatisk förändring. Vi har serverat margarin tidigare. Det är inget fel på det, säger Therese Lindh, till tidningen.

Mer sällan konserverade frukter

De stigande matpriserna kan även få ytterligare konsekvenser.

– Inom äldreomsorgen kommer eventuellt de konserverade frukterna serveras mer sällan. Inte att man hoppar över dessert, utan att man kanske har en annan dessert.

Även skolmatens meny kan komma att behöva omdisponeras i kommunen, varnar Therese Lindh.

Har ökat med 11,6 procent

Det stigande matpriset blir alltmer märkbart. Jämfört med förra påsken har prisnivån gått upp med 4,1 procent i snitt, för vissa varor är ökningen än större.

När det kommer till smöret har priset ökat med 11,6 procent. Äggen har blivit 6,1 procent dyrare, och ett paket bryggkaffe hela 28 procent dyrare, enligt siffror från Matpriskollen.

Konserverad frukt – bara vid speciella tillfällen.

Följ ämnen i artikeln