Kritiserar vårdbolagets vd-lön: ”Blir förbannad”

Publicerad 2022-05-06

Attendos vd kompenserades med högre lön i fjol när han gav bort sin bonus.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård är upprörd:

– Man blir förbannad, säger hon.

Aftonbladets granskning visar att Attendos vd Martin Tivéus fick en sammanlagd ersättning för 2021 på 12,3 miljoner kronor, bara 0,6 miljoner lägre än 2020, trots den bortskänkta bonusen på totalt 2,6 miljoner kronor. Bland annat beror det på att hans grundlön höjdes från 7,7 till 8,7 miljoner kronor.

Malin Ragnegård, Kommunal.

Malin Ragnegård, ordförande i fackförbundet Kommunal, är upprörd:

– Det är enormt provocerande att det tas ut så mycket pengar ur företag och bolag som inte är villiga att förbättra villkor och löner för sina anställda i övrigt. Man blir förbannad. Samtidigt får vi kämpa i avtalsrörelser för att få till bra villkor.

– Vi vet att medlemmarna i Kommunal som jobbar i de här företagen och bolagen har det väldigt stressat och pressat. De jobbar under villkor som inte är acceptabla och uppenbarligen finns det väldigt mycket pengar att kunna göra något åt det här, men man väljer att spendera dem på annat, högre upp i organisationen, säger Ragnegård.

Martin Tivéus, vd för vårdbolaget Attendo.

Attendo erkänner att bolagets vd Martin Tivéus kompenserades med högre lön när han gav bort sin bonus. I ett långt skriftligt inlägg på företagets hemsida kommenterar Attendo uppgifterna i Aftonbladet.

Under 2021 införde Attendo ett nytt system för ersättning till vd och koncernledning. Som kompensation för att rörliga ersättningar tas bort höjs i stället lönerna med 10 procent 2021, och lika mycket 2022. Därmed fick Tivéus en totalersättning på 12 285 000 kronor under 2021, vilket var fem procent lägre än 2020.

Från och med 2022 införs också ett prestationsaktieprogram där vd kan få aktier värda tre månadslöner, medan koncernledningen kan få aktier motsvarande två månadslöner. Under 2022 blir tilldelningen dubbel, det vill säga aktier värda sex respektive fyra månadslöner.

Följ ämnen i artikeln