"Värmecheck" på gång till danska hushåll

TT-Ritzau

Publicerad 2022-01-27

Partierna i det danska folketinget förhandlar om utformningen av en skattefri check till hushåll som drabbats hårt av höjda uppvärmningskostnader. Arkivbild.

Danmarks energiminister utlovar ekonomiskt stöd till hushåll som drabbats av höjda uppvärmningskostnader. Förslaget är en skattefri check till gaskunder, en så kallad ”värmecheck”. Under torsdagen pågår förhandlingar mellan partierna i folketinget om utformningen.

– Vi har nu föreslagit att danskar som har drabbats särskilt hårt i dessa tider av stigande uppvärmningskostnader, det vill säga primärt gaskunder som har egen gaspanna eller de som har fjärrvärme med gas som huvudsaklig källa, ska få ekonomiskt stöd, säger klimat- och energiminister Dan Jørgensen (S).

Stödet kommer att utformas så att de med mycket höga inkomster inte omfattas, enligt ministern. Exakt var inkomstgränsen ska gå ska diskuteras i partiförhandlingarna.

Enligt nyhetsbyrån Ritzau berörs cirka 400 000 danskar med egen gaspanna och cirka 40 000 med fjärrvärme som kommer från gas.