Ministern om äldrebedrägerier: Blir illamående

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2022-01-20

Finansmarknadsminister Max Elger (S). Arkivbild.

Antalet företag på Finansinspektionens varningslista ökade kraftigt förra året. Finansmarknadsministern vill nu höja medvetenheten hos äldre som ofta blir de kriminellas måltavlor.

– Personligen kan jag säga att det här är en brottslighet som man nära nog blir illamående av, då den vänder sig mot äldre människor och andra som absolut inte förtjänar denna behandling, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).

Enligt Finansinspektionens sammanställning av arbetet mot investeringsbedrägerier varnade myndigheten förra året för 2 759 företag och webbsidor som påstår sig erbjuda finansiella tjänster utan att ha rätt tillstånd. Det är en ökning på 30 procent från året innan.

– Det är att gå långt att kalla detta företag. Det här är kriminella som approcherar människor i akt och mening att lura pengar av dem, säger Elger.

Ska mötas

Efter att ha tagit del av Finansinspektionens rapport bjöd Elger in pensionärsorganisationerna till möte nästa vecka.

– Jag vill tillsammans med dem klarlägga vad vi kan göra för att hjälpa deras medlemmar att skydda sig.

Det handlar dels om att öka medvetenheten om brottsligheten, dels om hur man ska bära sig åt för att minska risken att drabbas. Bland annat har Stöldskyddsföreningen tips på vad man bör tänka på, säger Max Elger.

– Om alla följer dem så skulle den här brottsligheten inte var så framgångsrik. Så jag tror det går att nå en bit på vägen med sådana initiativ, utöver fortsatta satsningar på polis och rättsväsendet.

80 miljoner

Han framhåller att bedrägerierna ofta är en del av gängens verksamhet i dag, och hänvisar bland annat till P4 Stockholms rapportering om att gängen i staden tjänade 80 miljoner kronor förra året på att lura äldre, en fördubbling från 2020.

– Vi ska sätta käppar i hjulen för den organiserade brottsligheten. Kan vi göra det med folkbildningsinsatser, desto bättre.

ANNONS