Svenske Andreas saknas efter attacken i Ukraina

Uppdaterad 2022-03-18 | Publicerad 2022-03-17

Svensken Andreas Broman, 32, valde att åka till Ukraina för att stötta landet i striderna mot Ryssland.

Militärbasen han stationerades på utsattes för hårda bombardemang – sedan dess är han försvunnen.

– Vi räknar med det värsta men hoppas på det bästa, säger Christéll Sjöblom, Andreas mamma.

Människor från hela världen har valt att ansluta till de ukrainska styrkorna för att stötta dem i kriget mot Ryssland. Många av dem slussades in via Polen till den stora militärbasen i ukrainska Javoriv för att tränas i krigsföring. En av alla utländska rekryter på plats var den svenske 32-åringen Andreas Broman.

Basen var länge fredad från ryska attacker – men tidigt på söndagsmorgonen utsattes den för omfattande bombardemang. Sedan dess har ingen hört av Anderas Broman.

– Senaste gången vi hördes var på lördagsnatten, bara några timmar innan attacken, när vi pratade i telefon, säger Mikaela Ek Persson, som har ett gemensamt barn med Andreas.

Försökte stoppa honom: ”Vad ska du dit och göra?”

De kaosartade scener som utspelade sig på militärbasen under söndagsmorgonen var för Andreas Bromans anhöriga bara början. Sedan hans försvinnande har de tvingats leva i ovisshet.

– Det senaste vi hört är någon ska ha sett honom springa när bomberna kom, säger Mikael Broman, Anderas pappa.

Andreas Broman.

Hans pappa berättar att han försökte övertala sin son att inte ge sig in i kriget. Men Andreas Broman hade varit fast besluten att göra vad han kan för att stoppa den ryska invasionen och det mänskliga lidandet.

– Jag skrev till honom och frågade: Vad ska du dit och göra? Jag försökte övertala honom om att inte åka. Men han är så där: Har han bestämt sig för något så blir det av, säger Mikael Broman.

Ville ansluta till Azovbataljonen

Enligt Mikael Broman hade hans son en ambition om att ansluta till Azovbataljonen. Bataljonen är ett högerextremt, tidigare paramilitäriskt frivilligförband som strider på den ukrainska sidan.

Sedan 2014 är bataljonen en officiell del av av den ukrainska totalförsvaret och den kontroversiella styrkan har enligt landets myndigheter utgjort en viktig roll i kriget mot Ryssland. De har bland annat uppmärksammats för sina insatser i den hårt ansatta staden Mariupol i östra Ukraina.

Fortfarande har ingen hört något nytt om var Andreas Broman kan befinna sig. Familjen har uppmanats att ställa in sig mentalt på att han kan ha stupat.

– Vi räknar med det värsta men hoppas på det bästa, det är det enda man kan göra nu. Det svåraste är att inte veta vad som hänt, man vill bara ha någon information, säger Christéll Sjöblom, Andreas mamma.

Utrikesdepartementet är informerade

Utrikesdepartementet, UD, har informerats om att Andreas Broman försvunnit i samband med strid och informationen har skickats vidare till konsulatet i Polen – som i sin tur går ut med en efterlysning.

I nuläget har UD inga uppgifter om hur många svenskar som skadats eller dött i samband med kriget i Ukraina.

”Vi har inga uppgifter om hur många svenskar som har rest till Ukraina. Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar.”, skrivet departementet i ett mejl till Aftonbladet och fortsätter:

”Den 12 februari fattade Utrikesdepartementet beslut om att skärpa reseavrådan avseende Ukraina till att uppmana svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet. En uppmaning till svenskar att lämna ett land är UD:s starkaste nivå av avrådan. Ett sådant beslut fattas enbart i lägen där det finns överhängande fara på grund av stridigheter eller andra allvarliga hot i landet.”

Krigets förödelse i Charkiv. Andreas vistades i en annan del av landet – vid militärbasen i Javoriv.