Storbritannien: Måste förbereda oss för strid i Europa

Publicerad 2022-06-19

”Brittiska armén måste förbereda sig på att behöva strida i Europa”.

Det skriver Storbritanniens nya arméchef i ett internt brev till sina soldater, rapporterar BBC.

”Världen har förändrats sedan den 24 februari ”, skriver han.

Storbritanniens nya arméchef har nu tillträtt och skickat ett brev till försvarets anställda.

Där skriver han att armén måste förbereda sig på att strida i Europa igen. Det rapporterar BBC som tagit del av brevet. Brevet skickades den 16 juni till de anställda via försvarsministeriets intranät.

Storbritannien måste vara redo att möta det nya hotet från Ryssland på grund av invasionen i Ukraina, menar han.

”Världen har förändrats sedan den 24 februari och det finns nu ett stort behov på att skapa en armé som kan slåss tillsammans med våra allierade och besegra Ryssland i strid”, skriver han.

Arméchefen Patrick Sanders.

Vill påskynda modernisering av försvaret

Sanders tillträdde nu i juni och är den högst rankade generalen i landet. Han har som mål att påskynda mobiliseringen och moderniseringen av armén för att förhindra att Ryssland ockuperar mer mark i Europa.

Han skriver att han är ”den första chefen för generalstaben sedan 1941 som tar över kommandot för armén i skuggan av ett landkrig i Europa som involverar en enorm kontinental makt”.

Enligt Sanders är arméns huvudsakliga syfte att skydda Storbritannien och vara redo att strida för att vinna krig på land. Rysslands invasion av Ukraina förstärker kravet på att avskräcka en rysk aggression med hot om våld, skriver han.

”Vi är den generation som måste förbereda armén för att kriga i Europa igen”, skriver han i brevet.

En källa inom det brittiska försvaret uppger för BBC att det inte är förvånande att nya arméchefen vänder sig till soldaterna på det här sättet, med tanke på säkerhetsläget i Europa.