Kvinna döms för mord på sambo

Publicerad 2021-11-29

Den 50-årige företagaren hittades död i en utbränd bil efter att ha varit spårlöst försvunnen.

Sambon, en 46-årig kvinna, friades i tingsrätten från mord, men döms i hovrätten till 16 års fängelse.

– Agerandet kan inte förstås på något annat sätt än att hon gjort det för att dölja att hon uppsåtligen dödat mannen, säger hovrättsrådet Sven Jönson i ett uttalande.

Det var i december 2018 som en död man hittades i en utbränd bil i ett naturreservat i Eskilstuna.

Företagaren i 50-årsåldern hade då varit försvunnen sedan ett par veckor, och hans sambo blev snabbt misstänkt och åtalades senare för mord.

Då dödsorsaken inte gick att fastställa eftersom kroppen var för svårt bränd friades kvinnan i tingsrätten från mord, men dömdes för att ha tömt hans konto och bränt upp kroppen.

Men hovrätten var av annan uppfattning och dömde under måndagen kvinnan till 16 års fängelse för mord, samt brott mot griftefriden och grovt bedrägeri.

Kvinnan under rättegången i tingsrätten.

”Ställt bortom rimligt tvivel”

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att det inte är visat hur mannen dog, men att bevisningen räcker för att knyta kvinnan till mordet.

Bland annat menar hovrätten att de åtgärder som kvinnan vidtagit efter mannens död, som att städa och bränna upp kroppen, samt det faktum att mannen varit drogad vid dödstillfället gör att det är ställt bortom rimligt tvivel att kvinnan uppsåtligen dödat mannen.
– Den åtalade kvinnan har efter mannens död, under loppet av några dagar, gjort sig av med mannens mobiltelefon, köpt stora mängder rengöringsmedel, ved, bensin och tändstickor samt på olika sätt förvarat, transporterat och slutligen bränt upp mannens kropp. Agerandet kan inte förstås på något annat sätt än att hon gjort detta för att dölja att hon uppsåtligen dödat mannen, säger hovrättsrådet Sven Jönson, i ett uttalande.

Tog ut en halv miljon

I förundersökningen framgår att kvinnan skickat sms från offrets telefon när han var försvunnen. Hon har bland annat skrivit att de tagit en spontansemester och skulle vara borta ett tag.

Men sambon var sannolikt redan död då.

När kvinnan fick frågan om var företagaren kunde befinna sig har hon sagt att hon inte vet och att hon inte är orolig.

I samband med försvinnande tog dock kvinnan ut cirka en halv miljon kronor från hans konto.

Kvinnans före detta sambo har i förhör sagt att han inte är förvånad över att det saknas pengar från företagarens konto då han tidigare har blivit kontaktad av tre personer som menar att kvinnan lurat dem på pengar.

Firmabilen som hittades utbränd i naturreservatet Hedlandet utanför Eskilstuna.

Följ ämnen i artikeln