Tuffa läget för afterskin i fjällen: ”Får göra det bästa av det”

Uppdaterad 2022-01-08 | Publicerad 2022-01-06

ÅRE. Nya restriktioner försvårar återigen för den som vill gå på afterski − och för restaurangerna som vill ha gäster.

Trots det är många luttrade vid det här laget och försöker laga efter läge.

– Förra året var ännu värre. Då fick jag äta julskinka fram till midsommar, säger Peter Glyt, vd på restaurang Årehyddan.

Året slutade återigen med nya restriktioner för att stoppa coronasmittan och flera av dem slog mot restauranger och nattklubbar.

Bland annat tillåts nu bara sittande gäster vid tillställningar med fler än 20 personer, vilket tvingade många arrangörer av nyårs- och hemvändarfester att blixtsnabbt ställa in planerade evenemang.

Även vid arrangemang med fler än 500 deltagare krävs numera vaccinationsbevis och avstånd med max åtta personer per sällskap.

När Aftonbladet är på plats är det fullsatt på afterski-stället Årehyddan i Åre.

Får ta in en femtedel

En av dem som drabbas är restaurang Årehyddan – strategiskt placerad mitt i pisten med en stor veranda som vittnar om goda möjligheter att bättra på goggles-brännan under soliga dagar.

När Aftonbladet är på plats är det dock inomhus som gäller.

– Vi får ta in 500 personer i vanliga fall men nu tar vi in 104 personer. Hade det inte varit för corona så hade det varit fullt därinne men som det är nu så måste alla sitta ned och det ska vara avstånd mellan borden. Dessutom måste vi ha bordsservering, säger vd:n Peter Glyt som på grund av att det är fullsatt möter oss på verandan.

I dörren står en kollega och kollar vaccinationsbevis – ett krav för att få komma in överhuvudtaget.

– Vi kör benhårt på det nu och alla i personalen är också vaccinerade. Visst har vi behövt neka någon gäst från att komma in men alla tar det bra då de vet att det är detta som gäller nu.

Gör det bästa av det

Att restriktionerna kom så tätt inpå blev dock återigen kännbart för en redan hårt utsatt bransch.

– På juldagen hade vi fullbokat men många bokade av. I stället för 150 gäster blev det 56. Men på nyårsafton hade vi fullbokat, alltså 104 personer, vilket ändå kändes helt okej, säger Peter Glyt och poängterar att läget är som det är.

– Vi som har restauranger och musikställen har varit utsatta, helt klart, men man får försöka gilla läget och göra det bästa av det.

Dock tycker han att situationen har varit extra tråkig för nattklubbarna.

– Vi har inget dansgolv utan mest sittande publik men för nattklubbarna blir det taskigt eftersom de säkrat upp med personal som kommit hit men som får åka hem i stället. För mig är det viktigt att vara schysst mot gästerna, men också mot personalen.

Peter Glyt, vd, på Årehyddan.

Åt julskinka till midsommar

Att restriktionerna kommit relativt tätt inpå påverkar inte bara arbetstillfällen och ekonomin, utan även förmågan att planera.

– Men förra året var det ännu värre. Då stod vi med en massa julmat som vi hade beställt och så började människor boka av i sista sekund. Då åt jag julskinka fram till midsommar. I år hade vi lite på känn att detta skulle komma så då var vi väldigt försiktiga med beställningarna.

Trots svårigheterna har inte allt med corona varit dåligt, menar Peter Glyt.

– Absolut har vi sett en del fördelar som vi lärt oss av. Att exempelvis inte ta in för mycket folk utan lite lagom så att det blir trevligt är en sak. Så förhoppningsvis kommer det väl något bra ur detta också.

Nattklubben Bygget är stängt på grund av restriktionerna.