#Metoo-rörelsen

Skoleleverna: Så påverkades vår vardag av Metoo

Av: 

Erica Fält

NYHETER

Metoo svepte som en orkan över världen 2017. Vittnesmålen från kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier eller övergrepp var oräkneliga.

En global rörelse skapades.

En rörelse som har ändrat samtalsklimatet och skapat en gemenskap för unga tjejer och kvinnor världen över.

– Det har blivit mer normaliserat att tjejer vågar prata om vad de varit med om, det är inte tabubelagt längre, säger Dellin Barwari, 16.

Kärrtorps gymnasium i södra Stockholm yr höstlöven över skolgården. Kylan nyper i kinderna. Det är lunchrast och några tappra ungdomar har vågat sig ut i kylan för att hämta frisk luft. I dag är det Metoo-dagen, en nationell temadag för att uppmärksamma #metoo-rörelsen.

– Metoo har gjort att tjejer vågar dela med sig och berätta vad de varit med om. Det blir som en gemenskap, man känner sig inte ensam, säger Ayten Leylani, 17.

Sara Alzib, 16, och Dellin Barwar, 16.

När det första vittnesmålet från skådespelerskan Alyssa Milano kom på Twitter den 15 oktober 2017 var eleverna som i dag går på Kärrtorps gymnasium mellan 12 och 16 år. Trots deras unga ålder lämnade det som sedan följde ett stort intryck hos dem. Precis som i resten av världen.

– Metoo har varit en stor del av vår ungdom, jag upplever att det har ändrat mycket och haft en stor påverkan på samhället, säger Dellin Barwari, 16.

– I framtiden, om något skulle hända, känner jag mig bekväm med att prata om det.

”Fler tjejer vågar berätta vad de varit med om”, säger Leila Hassan, 18.

Hennes skolkamrat Leila Hassan, 18, håller med.

– Rörelsen har betytt väldigt mycket. Fler tjejer har vågat komma ut och berätta vad de varit med om.

Även samtalsklimatet, menar ungdomarna, har förändrats och de upplever att man nu vågar pratar om sexuella övergrepp och trakasserier i större utsträckning. Dels vänner emellan men också i klassrummen och i sociala medier.

– Det är verkligen viktigt att uppmärksamma, för det har tystats ner så mycket. Det har inte pratats om det öppet, men nu har skolan tagit tag i det, säger Ayten Leylani.

Hennes kompis Hosem Hachichi, 18, flikar in:

– Att folk pratar om det kan få människor att känna sig mer benägna att berätta vad de varit med om.

Ayten Leylani, 17, och Hosem Hachichi, 18.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Metoo

Kärrtorp

Sexuella övergrepp

Stockholm