Mordet på Malin Lindström

Misstänkte Malin-mördarens första ord i rätten

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

En dna-träff från en spermafläck på den 16-åriga Malins byxor fick Högsta domstolen att ta upp mordet på henne – 26 år senare.

Mannens förklaring till spermafläcken på Malins kläder var att han brukade onanera i skogen tillsammans med kompisar.

I dag hördes den misstänkte 44-åringen i rätten och plötsligt berättade han att han hade sett Malins döda kropp under ett av de tillfällena.

I dag inleddes rättegången mot den i dag 44-årige man som tidigare dömts och senare friats för mordet på Malin Lindström i Husum 1996.

Fokus under rättegången kommer att vara det dna-bevis som fick Högsta domstolen att bevilja resning i fallet. Ett bevis som med största sannolikhet dömt den misstänkte mördaren redan på 90-talet, bedömer HD.

Malin Lindström mördades 1996.

På eftermiddagen var det dags för den misstänkte mannen att förhöras av åklagare i rättssalen i Sundsvall.

44-åringen berättade att han var tillsammans med tre personer, som han umgicks och brukade åka bil med dagen Malin Lindström försvann. De hade köpt knivar olagligt.

De tre personerna ville den misstänkte inte namnge på grund av rädsla hävdar han. Inte heller ålder eller sysselsättning trots att han får många frågor av åklagaren.

Åklagaren undrade om någon kunde stödja att han umgåtts med de tre personerna men han vill inte svara på den frågan heller eftersom det skulle kunna röja deras identiteter.

– Jag vill inte gå in på den saken, upprepar han.

”Händer vissa saker”

Åklagaren undrade vad den misstänkte vet om Malin Lindström.

– Det enda är det som stått i tidningen att någon var försvunnen. De som jag hängde med tyckte inte att vi skulle prata med polisen eftersom vi handlat olagliga grejer samma dag. Sedan händer det vissa saker veckorna efter.

44-åringen berättade då för första gången en version som tidigare inte tagits i beaktning varken i tingsrätten eller hovrätten.

– Jag vet inte vad ska man säga, en vecka eller en och en halv vecka efter då kör vi ut och far bil och är ute och snurrar lite överallt. Där stannar vi till på en väg och kliver ut och säger att vi ska runka ikapp. Det är första gången jag gjort något fysiskt med dem. Alla fick utlösning och sedan snurrade vi runt lite till.

Den misstänkte under den första rättegången i Örnsköldsvik.

Åklagaren redde grundligt ut detaljerna rörande samtliga tre tillfällen som de onanerat i grupp.

44-åringen berättade om ”runk-tillfälle två” allra sist under rättegångsdagen eftersom han tycker att det är ”lite jobbigt” att prata om.

Vid det tillfället blev han och de två andra personerna som han umgicks med upphämtade av den han kallar ”ledargestalten” i gruppen.

Han berättar hur de kör omkring när de plötsligt stannar och blir tillsagda att kliva ut. Tillsammans går de ut i skogen och hämtar en svart presenning som de lastar på bilens flak innan de åker iväg igen.

När de stannar igen beskriver 44-åringen hur ledargestalten lyfter av presenningen.

– Då ser man vad som ligger där. Det ligger en död person där.

44-åringen berättar att männen onanerar tillsammans i skogen mot den döda kroppen. Sedan bär de kroppen och lägger den under en gran.

Mannen säger att han förstod att det var Malins kropp.

Den misstänkte 44-åringen har under årens lopp lämnat olika versioner och även hävdat minnesförlust för avgörande moment, men han har hela tiden nekat till mord.

Advokaten: trovärdig berättelse

44-åringens advokat Ulf Holst säger att hans klient har gett en trovärdig och detaljerad berättelse.

– Äntligen tänker jag att nu får vi en berättelse som stämmer och funkar med den tekniska bevisningen. Han har känt sig tvungen att hitta på den ena dumma berättelsen efter den andra.

De här tre okända personerna, är det inte svårt att ta ställning till om de ens existerar?

– Att han är rädd för att avslöja dem är väl ganska uppenbart, ganska troligt är en mördare. 

Vad kommer hända i morgon?

– Då kommer vi få höra hur de personerna misshandlat honom grovt med redskap, att han har ärr kvar från det.

Din klient erkänner sig skyldig till brott mot griftefrid, vad tänker du om det?

– Ja och till och med skyddande av brottsling. Det är därför han inte velat gå vidare och anmäla och istället hålla käften.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Den misstänkte mannen förhördes i Sundsvall.
16-åriga Malin klev på en buss i Husum och försvann mitt på ljusan dag.
Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänkt för Malin-mordet: ”Onanerade i skogen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Malin Lindström

Högsta domstolen

Mord