Putins plan: Fejkattack under falsk flagg

Publicerad 2022-02-14

En rysk invasion av Ukraina kan inledas på onsdag. Enligt en källa inom MI6 planerar Putin en fejkattack för att provocera fram ett krig.

– Det handlar om att rättfärdiga en invasion, säger källan till The Telegraph.

Flytten av presidentens miljardjakt Graceful från Hamburg till ryska Kaliningrad tyder också på en snar invasion.

CIA har avlyssnat meddelanden som skickats från en rysk kommandocentral till trupper på marken och varnar nu för att en rysk invasion av Ukraina kan ske på onsdag.

Samtidigt uppger en källa inom den brittiska underrättelsetjänsten MI6 att det enda som återstår är att hitta ett sätt att rättfärdiga angreppet.

– De skapar förutsättningar så det ser ut som att ryska trupper bara svarar på Ukrainas och västländernas aggressivitet, säger källan till The Telegraph.

 En konvoj ryska pansarfordon på en motorväg på Krim. Hundratals filmer florerar som visar hur ryska trupper, avfyringsramper och robotsystem transporteras mot den ukrainska gränsen.

Når crescendo

När den brittiska underrättelsetjänsten sammanträdde i Whitehall under torsdagen ska man ha diskuterat uppgifter om en operation under falsk flagg där Ryssland kan fejka en attack mot sina egna trupper.

Rysslandsexperten Oscar Jonsson bedömer uppgifterna om en rysk invasion som trovärdiga.

– Jag tycker det är i enighet med det vi sett av den ryska militära uppbyggnaden och redan i december varnade experter för att den skulle nå sitt crescendo i januari eller tidigt i februari, säger han och fortsätter:

– Man kan se på satellitbilder att ryska förmågor lämnat baser och börjat röra sig mot gränsen. Det är inte 100 procent säkert att det blir ett nytt krig, men enligt de tidslinjaler som dragits upp pekar det mesta på att det troligtvis sker inom dagar.

Ryska trupper i Yelna, Ryssland. Amerikanska underrättelsetjänsten varnade för suspekta ryska truppförflyttningar redan förra hösten. Nu finns det mycket som tyder på att de hade rätt – ryssarna verkar planera någon form av attack mot Ukraina.

Anklagas för hysteri

USA:s president Joe Biden satt under lördagen i en timmes långt telefonsamtal med den ryske motsvarigheten Vladimir Putin, där Ryssland varnades för att man kommer få betala ”ett högt pris” om man anfaller Ukraina

”President Biden upprepade också att en rysk invasion av Ukraina kommer leda till omfattande mänskligt lidande”, skriver Vita huset i pressmeddelandet.

Presidenterna Biden och Putin möttes i ett timslångt telefonsamtal under lördagen. Biden tog i, och varnade för att Ryssland kommer få betala ”ett högt pris” om man anfaller Ukraina. Samtalet ska dock inte ha lett till någon förändring i läget. CIA varnar för att han kan inleda en attack mot Ukraina redan på onsdag.

Ryssland har kraftigt tillbakavisat uppgifterna om en förestående rysk attack och anklagat USA och västmakterna för desinformation.

Yury Ushakov, rådgivare i utrikesfrågor till den ryska regeringen, kallade samtalet för ”balanserat och affärsmässigt” och sa att presidenterna bestämt att ”fortsätta kontakterna på samtliga nivåer”.

Han avfärdade dock bestämt att en invasion skulle vara nära förestående.

– Hysterin har nått sin topp, säger han, enligt The Guardian.

Den här satellitbilden är tagen den 9 februari över Kursk, cirka 110 kilometer öster om gränsen till Ukraina. Den visar tält och militära bostäder för trupper.

Putins lyxjakt hastigt flyttad från Hamburg

Men det finns fler tecken på en förestående invasion. Lyxjakten Graceful, som påstås vara Vladimir Putins privata båt och värderas till drygt en miljard kronor, flyttades i veckan från tyska Hamburg till ryska Kaliningrad. Reparationerna på varvet i Hamburg avbröts hastigt, enligt tidningen Business Insider.

Flytten kan bero på att ägaren vill undvika att lyxjakten beslagtas om västvärlden inför sanktioner efter en eventuell rysk invasion av Ukraina. Därmed blir båtflytten ett indirekt bevis på att en invasion är på gång.

Graceful är 83 meter lång, utrustad med ett gym, ett spa, ett bibliotek, en 15 meter lång pool som kan omvandlas till dansgolv och en salong med ett Steinway-piano. Båten kan husera tolv gäster, och körs av 14 besättningsmän.

Konflikten kring Ukraina: Detta har hänt under helgen

FREDAG: USA varnar för att en rysk invasion av Ukraina kan inledas när som helst och uppmanar samtliga amerikanska medborgare att lämna landet inom 48 timmar.

LÖRDAG: Fler länder följer USA:s exempel och uppmanar sina medborgare att lämna landet. Däribland Norge, Danmark, Estland, Nederländerna och Japan. Senare under eftermiddagen uppger även utrikesdepartementet att svenskar bör resa hem.

CIA varnar för att ett angrepp mot Ukraina kan inledas på onsdag. Samtidigt larmar ukrainsk militär om att man nu äromringade från tre håll av fientliga styrkor.

Joe Biden och Vladimir Putin talar i telefon under kvällen där Biden varnar för att Ryssland kommer få betala ett högt pris vid en invasion.

SÖNDAG: Det nederländska flygbolaget KLM ställer in alla flyg till Ukraina. De kommer heller inte att flyga över ukrainskt luftrum. 

Hundratals filmer visar hur ryska trupper, avfyringsramper och robotsystem transporteras mot den ukrainska gränsen.

Liverapportering: Senaste nytt om läget

  • Fastnålat inlägg

    Information om rapporteringen om Ukrainakriget

    13 juni 2022
    Hanna Olsson Berg

    Den här rapporteringen kommer att övergå till Aftonbladet Direkt, som ni hittar här.

  • Nivette Dawod
    13 juni 2022

    Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj säger att ryska styrkor fokuserar beskjutningen på norra delarna av Luhanskregionen, och ber USA att snabbt skicka haubitsar.

    Valerij Zaluzjnyj har bett sin amerikanska motsvarighet Mark Milley om hjälp, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

    ”Jag har upprepat min begäran för general Milley – att hjälpa oss få fler artillerisystem av kalibern 155 millimeter så fort som möjligt”, skriver han på Facebook.

    Enligt Zaluzjnyj har Ryssland satt in sju bataljonstaktiska grupper i anfallet mot Sievjerodonetsk och har återigen börjat beskjuta Ukrainas näst största stad Charkiv.

    Läs hela TT:s artikel här: Ukraina vädjar om fler artilleripjäser.

  • Nivette Dawod
    13 juni 2022

    Sveriges Radio Ekot har intervjuat Ivan Goltvenko, personalchef på ståljätten Azovstal i Mariupol, som blev centralt under striderna mot Ryssland.

    Han berättar att stålverket Azovstal och stålverket Iljitj är flaggskepp inom den ukrainska metallurgin.

    Efter de hårda striderna är stålverket i Mariupol, som är elva kvadratkilometer stort, i ruiner. Ryssland kontrollerar nu staden.

    Goltvenko säger också till SR att färdiga stålplattor till ett värde av 68 miljoner dollar, som var redo att exporteras till Europa, istället har skickats till Ryssland.

    Han berättar att han försöker hjälpa stålverksanställda som flytt Mariupol att få tillfälliga bostäder och jobb.

    De personer som blivit kvar i den ockuperade staden bär på hemska vittnesmål, säger han också:

    – De tvingas arbeta för att få mat. En förman från fabriken berättade hur han under en dag fyllde fyra lastbilar med lik.

  • Melvin Londen
    13 juni 2022

    Två militära befälhavare i Ukraina kritiserar i The Guardian den ukrainska regeringen och den hyllade presidenten Volodymyr Zelenskyj.

    Enligt dem har Kiev slutat bry sig om östra Ukraina där hårda strider fortsatt pågår. En av dem säger i artikeln att "det vore bättre om Kiev också var utsatt för hot".

    Ytterligare oro i Ukraina beror på att västlig media minskat sin rapportering om kriget. Landet är nu rädda för att det här kommer leda till minskat stöd i form av vapen och humanitära medel.

    I takt med att Rysslands offensiv börjat skörda framgångar har Ukraina också erkänt att landet lidit stora förluster i form av stupade soldater under de senaste veckorna.

    Lesia Vasylenko, parlamentsledamot i Kiev, säger att landet fortsatt behöver hjälp av väst då befolkningen och soldaterna är psykologiskt trötta efter snart fyra månader av krig.

  • Matilda Andersson
    13 juni 2022

    Rättighetsorganisationen Amnesty International anklagar Ryssland för krigsbrott i Charkiv. Enligt Amnesty har Ryssland använt klustervapen och dödat hundratals civila.

    ”Det återkommande bombardemanget av bostadsområden i Charkiv är urskillningslösa attacker som dödat och skadat hundratals civila, och som därmed utgör krigsförbrytelser”, säger rättighetsgruppen i en rapport om Ukrainas näst största stad.

    Amnesty har utrett 41 ryska attacker som dödats minst 62 personer och skadat närmare 200, och intervjuat 160 människor i Charkiv under två veckor i månadsskiftet april-maj. (TT)