Donald Trumps kopplingar till Ryssland

Så kan sparkade FBI-chefen Comey fälla Trump

Ska ha bevisarkiv om försöken att stoppa ryssutredningarna

Av: 

Ebba Thornéus

Joakim Magnå

NYHETER

WASHINGTON/STOCKHOLM. Den tidigare FBI-chefen James Comey misstänkte att president Trump försökte påverka utredningen kring Ryssland och började därför samla bevis mot honom.

Bland annat ska Comey ha ombetts avsluta utredningen mot den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Nu kräver topprepublikanen Jason Chaffetz att FBI lämnar ut Comeys minnesanteckningar från det aktuella mötet.

Donald Trump och den nu sparkade FBI-chefen James Comey.

Foto: POLARIS/ IBL

Det var under ett möte i februari som Trump ska ha bett Comey att lägga ned utredningen mot den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

"Han är en bra kille. Jag hoppas att du kan släppa det här", ska Trump ha sagt enligt Comeys minnesanteckningar som gjordes direkt efter mötet.

”Tydligaste beviset hitintills”

Mötet skedde dagen efter att Flynn fått sparken – då han ska ha ljugit för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske USA-ambassadören Sergej Kisljak.

Uppgifterna från New York Times kommer från FBI-källor som läst anteckningarna. Enligt tidningen är Trumps förfrågan det hittills tydligaste beviset på att presidenten direkt har försökt att påverka justitiedepartementets och FBI:s utredning av kopplingar mellan Trumps medarbetare och Ryssland.

Trump ska även ha klagat över medieläckor och bett Comey överväga möjligheten att sätta journalister i fängelse om de publicerar sekretessbelagd information.

Våldsamma reaktioner på uppgifterna

Reaktionerna på uppgifterna är enorma och frågan om riksrätt har återigen dykt upp.

– Landet sätts på prov på oräkneliga sätt. Jag säger bara: historien kommer att döma oss, sa minoritetsledaren Chuck Schumer till CNN.

Ledamoten av USA:s representanthus, Nancy Pelosi, antydde att Trump kan ha begått ett övergrepp mot rättsstatsprincipen.

– I bästa fall har president Trump allvarligt missbrukat sin verkställande makt. I värsta fall har han hindrat rättvisan.

– Det är som en rykande pistol med mycket svart rök, beskrev ledaren för kongressens granskande kommitté, Elijah Cummings, läget.

Krav på att materialet lämnas ut

Sent på tisdagen, lokal tid, krävde Jason Chaffetz, republikan och ordförande för representanthusets tillsynskommitté, att FBI lämnar ut alla ”memorandum, anteckningar, sammanfattningar och inspelningar” från Trump och Comeys samtal.

”Om detta stämmer, väcker de här minnesanteckningarna frågor om huruvida presidenten har försökt att påverka eller hindra FBI:s utredning”, skriver han i ett brev till FBI, som New York Times publicerat i sin helhet.

Materialet ska vara kommittén till handa senast den 24 maj.

Har samlat på sig ett bevisarkiv mot Trump

Comey – som är känd bland sina medarbetare för att dokumentera konversationer som han trodde skulle kunna ifrågasättas – ska löpande ha fört anteckningar efter sina möten och telefonsamtal med Trump.

Detta för att samla på sig ett bevisarkiv då han uppfattade att presidenten på olika sätt försökte påverka utredningen.

Enligt New York Times kan FBI-anställdas anteckningar användas som trovärdiga bevis vid eventuella domstolsförhandlingar.

”Comey skrev ned varje ord”

Comeys närmaste medarbetare, som läst anteckningarna, bestämde sig dock för att hålla dem hemliga – även för FBI-agenter som arbetade med Rysslands-utredningen – då de var rädda för att detaljerna i samtalet skulle påverka utredningen.

– Det är väldigt detaljrikt och kommer förhoppningsvis att komma ut snart, säger en vän till Comey som talat med Politico.

Även vännen konstaterar att det finns fler anteckningar från andra möten.

– Han skrev ner varje ord som Trump sa till honom.

Vita huset dementerar uppgifterna

Vita huset har dementerat New York Times uppgifter i ett uttalande:

"Presidenten har aldrig bett Comey eller någon annan att avsluta någon utredning. Presidenten har full respekt för våra brottsbekämpande organ och alla utredningar som utförs. Det är ingen saklig eller korrekt bild av samtalet mellan presidenten och Comey”.

Senast i förra veckan sa den tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe att ”inga försök har gjorts hitintills för att hindra våra utredningar”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

LÄS VIDARE

Trump varnar Comey för att läcka uppgifter till media

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps kopplingar till Ryssland

James Comey

FBI

Michael Flynn