FBI-chef: ”Man kan inte hindra oss”

Uppdaterad 2017-05-18 | Publicerad 2017-05-11

WASHINGTON/STOCKHOLM. Det som skulle bli ett vanligt senatsmöte om underrättelsefrågor handlar just nu mest om att FBI-chefen James Comey hastigt fått sparken.

Under mötet frågas den tillförordnade FBI-chefen Andrew McCabe ut om myndigheten.

– Man kan inte hindra FBI från att göra det rätta, sa McCabe.

Senatens underrättelsekommitté håller just nu sitt årliga möte om ”hot i omvärlden” där FBI-chefen James Comey skulle ha blivit utfrågad tillsammans med bland annat CIA-chefen Mike Pompeo.

Men istället för den sparkade FBI-chefen sitter nu Andrew McCabe som tillförordnad FBI-chef. När mötet öppnades passade underrättelsekommitténs vice ordförande, demokraten Mark Warner från Virginia, på att rikta mycket skarp kritik mot president Donald Trump.

– Det är omöjligt att ignorera att en person inte är här. Att James Comey fick sparken var en chockerande utveckling för oss alla, sa han.

”Tar ej utredningen på allvar”

Warner visade upp New York Times framsida där man publicerat det brev som Trump skickat till Comey när han gav FBI-chefen sparken och fortsate sedan:

– Det här är en administration som inte tar den här utredningen på allvar. Presidentens agerande underminerar myndigheten.

Warner syftade på den utredning som FBI driver angående kopplingar mellan Trumpkampanjen och Ryssland, där man också tidigare bekräftat att ryska hackare försökt påverka presidentvalet. Comey ska enligt uppgift ha bett om mer pengar till utredningen kort innan han sparkades.

”Går inte att stoppa FBI från det rätta”

Den tillförordnade FBI-chefen McCabe lovade att han inte skulle informera Vita huset om den fortsatta utredningen kring Ryssland och Trump-kampanjen och att han skulle underrätta senatens underrättelsekommitté om Vita huset på något sätt försöker att hindra eller påverka utredningen.

Något som McCabe hävdade ”inte hade skett hittills”.

– Det går inte att stoppa männen och kvinnorna på FBI från att göra det rätta, sa McCabe under utfrågningen.

Han intygade även att Comeys uppsägning inte skulle påverka den fortsatta utredningen och att FBI fortfarande har förtroende för Comey.

FBI: Brett stöd för Comey

– Comey hade brett stöd i FBI och det har han fortfarande, sa McCabe, vilket motsätter Vita husets påstående om att man förlorat förtroendet.

På frågan om Comey under den pågående utredningen ska ha sagt till Trump att han inte var under utredning svarade Andrew McCabe kort:

– Jag kan inte kommentera det.

Frågan uppkom efter att Trump i sitt brev till Comey tackat för att Comey tre gånger hade informerat honom att han inte förekom i någon utredning.

McCabe sa även att FBI har tillräckligt med resurser för att kunna fortsätta utredningen och att han inte känner till att mer resurser begärts av FBI.

Enligt uppgifter ska Comey ha bett om mer pengar till utredningen kort innan han sparkades – något som dementerats av justitiedepartementet.

McCabe dementerade även Vita husets uttalande om att FBI:s utredning är en "liten" utredning".

–Vi betraktar den som i hög grad signifikant, svarar McCabe.

”Förklarat krig”

Trump ska inom kort besöka FBI, meddelar hans talesperson. Men han kommer inte välkomnas av alla på myndigheten.

– Trump har förklarat krig mot många människor inom FBI. Jag tror att vi kommer se ett samordnat svar av något slag längre fram, säger en FBI-anställd till Washington Post.

Det årliga mötet i senatens underrättelsekommitté brukar vanligtvis handla om omvärldshot och generella underrättelsefrågor. Bland annat väntas Nordkoreas kärnvapeninnehav och presidentvalet i Sydkorea vara ämnen som kommer upp. Även läget i Afghanistan och offensiven mot IS i irakiska Mosul kommer att diskuteras.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln tillskrevs citaten från Mark Warner en annan person. Vi ber om ursäkt för den felaktiga informationen.

TIDSLINJE: Turerna kring Comey

  • Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.
  • Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.
  • November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.
  • December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.
  • Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.
  • Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.
  • Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.
  • Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.