Väst reagerar på Irans våld mot demonstranter

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2022-09-27

Stödprotest för Iran i Ottawa, Kanada.

För tolfte kvällen i rad fortsatte demonstrationerna mot regimen i Iran på tisdagen.

Händelserna skapar ytterligare splittring mellan Iran och flera länder i väst som fördömer regimens brutala nedslag på protesterna.

Protesterna är de största på flera år i diktaturen, som kritiseras sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini dött efter att ha gripits av landets moralpolis för att inte ha täckt håret tillräckligt.

Demonstrationerna slås ned kraftigt, enligt Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) har minst 76 personer dödats. Säkerhetsstyrkor rapporteras skjuta skarpt, enligt videor och dödsattester som organisationen tagit del av.

Samtidigt uppges tusentals demonstranter, människorättsaktivister och journalister ha gripits. En av dem uppgavs på tisdagskvällen vara Faezeh Hashemi – dotter till förre presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani.

”Faezeh Hashemi har gripits av säkerhetstjänsten i östra Teheran för att ha uppviglat demonstranter”, skriver den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Tasnim.

Nya sanktioner

Händelserna har skapat ytterligare splittring mellan Iran och väst.

Under måndagen kallade Tysklands utrikesdepartement upp Irans ambassadör för att uppmana Teheran att tillåta de fredliga protesterna och sluta svara med våld.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar regimen att ”sluta använda våld mot kvinnor som använder vad som borde vara en grundläggande rättighet”.

– Vi ställer oss bakom alla de som utövar den universella rätten till fredliga demonstrationer, säger han på en pressträff i Washington.

Strejk i skolor

Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelade också att landet, likt USA, ska införa sanktioner mot den iranska moralpolisen, som anses bära ansvaret för Aminis död. Frankrike uttalade också starka fördömanden mot säkerhetsstyrkornas våld under måndagen.

Eftersom regimen strypt internettillgången på flera håll, och många journalister gripits, är det svårt att ta del av vad som händer i landet.

Ett lärarfack har uppmanat till nationell strejk till stöd för protesterna och studenter vid flera stora universitet har bojkottat undervisningen eftersom många studenter som demonstrerat har gripits, enligt oppositionella iranska medier.