Ryska medier sprider falskt uttalande av Kristersson

Publicerad 2023-01-10

Ulf Kristersson sa igår att det inte är aktuellt med kärnvapen på svensk mark i fredstid.

Flera ryska medier skriver nu att han sa precis tvärtom – och en sajt har medgett att man översatte fel.

Ulf Kristersson rasar.

”Alla svenskar – både alla civila och alla i uniform – har nu en uppgift som är viktigare än på mycket länge, att vara mycket vaksamma mot sådan desinformation”, skriver han på Facebook.

Ulf Kristersson.

I går sa statsminister Ulf Kristersson att det inte är aktuellt med kärnvapen på svensk mark under fredstid.

Nu skriver flera ryska medier att han sagt precis tvärtom – att Sverige tillåter placering av kärnvapen på svensk mark i fredstid, vilket norska TV2 rapporterat om.

Sajterna Lenta, News, Gazeta och Kommersant skriver att statsministern sagt att Sverige tillåter detta.

Kommersant hänvisar till ryska sajten RBC. RBC publicerade sin artikel kring kl 10 lokal tid på tisdagen. När Aftonbladet läser artikeln under kvällen har sajten korrigerat texten och skriver att Sverige utesluter utplacering av kärnvapen i fredstid.

”Materialet har ändrats på grund av ett översättningsfel gjort av redaktören”, skriver RBC i ett tillägg.

Svenska ambassaden kontaktade sajten

Svenska Utrikesdepartementet skriver i ett mejl till Aftonbladet att den svenska ambassaden i Ryssland har kontaktat RBC.

”Sveriges ambassad i Moskva har uppmärksammat RBC på felciteringen. Statsminister Kristersson sa i sitt tal att Sverige går med i Nato utan formella förbehåll. Han sa också att, liksom för de övriga nordiska länderna, är det inte aktuellt att i fredstid ha kärnvapen på vårt eget territorium”, skriver UD:s presstjänst.

Kristersson: ”Ren desinformation”

På tisdagskvällen kommenterar Ulf Kristersson uppgifterna.

”Häromdagen varnade Säpo för allt mer ryskt spionage i Sverige. Nu sprider rysk media ren desinformation om vad jag sa i mitt tal i Sälen”, skriver han på Facebook.

”Det jag sa var detta: att Sverige ska vara en långsiktig, lojal och engagerad medlem i Nato. I likhet med Norge och Danmark på sin tid, kommer Sverige gå med i Nato utan några formella förbehåll. Och vi ser lika lite som övriga nordiska länder, att det är aktuellt med kärnvapen i fredstid på vårt territorium. Den ryska desinformationen hävdar att jag sagt motsatsen”, skriver han vidare.

Nu uppmanar han svenska medborgare att vara källkritiska och vaksamma.

”Alla svenskar – både alla civila och alla i uniform – har nu en uppgift som är viktigare än på mycket länge, att vara mycket vaksamma mot sådan desinformation. Den syftar till att skapa splittring och osäkerhet – både inom Sverige och mellan Sverige och våra allierade”, skriver han.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson utan framgång.

Följ ämnen i artikeln