En blandning av träd renar stadsluften bäst

Uppdaterad 2023-03-08 | Publicerad 2023-03-06

Mätning av klorofyllinnehållet i blad med hjälp av en klorofyllmätare som kallas för SPAD. Mätningen görs med hjälp av ljus vilket innebär att bladet inte skadas.

Barrträd är generellt bättre på att rena luften från luftföroreningar än lövträd. Men lövträd kan vara bättre på att fånga upp partikelbundna föroreningar. En ny studie ledd av Göteborgs universitet visar att vilket träd som är bäst på att rena luften beror på vilken förorening det handlar om. Totalt analyserades 32 olika föroreningar, varav en del är bundna till partiklar i olika storlek. Andra är i gasform. Fokus i projektet har varit PAH:er (polycykliska aromatiska kolväten). I städer är trafiken den största källan till utsläppen.

– Våra analyser visar att olika trädarter har olika förmågor att ta upp luftföroreningar. Barrträd tar oftast upp mer gasformiga PAH:er än lövträd. En annan fördel med barrträd att de även fungerar som luftrenare på vintern, då luftföroreningshalterna vanligen är som högst, förklarar Jenny Klingberg, forskare i tillämpad miljövetenskap vid Göteborgs botaniska trädgård, i ett pressmeddelande.

Forskarna såg att barren fortsatte att ta upp luftföroreningar under flera år, vilket löv av naturliga skäl inte gör. Men lövträden hade flera fördelar. De var effektivare på att rena luften från partiklar, vilket tros bero på att bladen har en större yta som partiklarna kan fastna på.

– Allra bäst i testet var lärkträdet, som är ett barrträd som tappar sina barr varje höst. Lärken tog upp allra mest partikelbundna föroreningar, men var också bra på att fånga in gasformiga PAH:er, säger Jenny Klingberg.

ANNONS