Kirurgen Dmitro: ”Vi hade kunnat dö varje dag”

Publicerad 2022-11-20

Dmitro Kubrjak opererade soldater i Azovstals bunkrar under den ryska belägringen.

– Det kändes som att ha en roll i en katastroffilm. Varje dag hade kunnat sluta med vår död, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Kirurgen Dmitro Kubrjak, 34, kom fram till Mairupols hamn i gryningen den 31 mars.

Han var en av två frivilliga kirurger som två helikoptrar flög in hundra kilometer över ryskockuperat territorium. Piloterna bytte ständigt riktning, flög lågt över marken och följde terrängen för att inte upptäckas av radar eller ryskt luftvärn.

Väl framme hade de tio minuter på sig att lasta ur sig själva och all ammunition, och lasta in skadade i helikoptrarna som skulle tillbaka till Dnipros militärsjukhus.

Senare fick Dmitro reda på att en av helikoptrarna skjutits ner på väg tillbaka. Alla ombord dog.

– Det är svårt att beskriva känslorna när jag hörde det. Glädje över att vi överlevde, sorg över att männen som skickades tillbaka dog. Men sådant är kriget. Det går inte att förutsäga vad som ska hända ens de närmaste minuterna, säger Dmitro till Aftonbladet.

Kirurgen Dmitro Kubrjak under belägringen av stålverket Azovstal i Mariupol.

”En apokalyps”

Efter några timmar fördes de vidare med båt över Mariupol-bukten till det belägrade stålverket Azovstal. Eftersom många ryska fartyg rörde sig över vattnet fick de ukrainska soldaterna stänga av båtmotorerna flera gånger längs vägen, för att inte bli upptäckta.

Precis när Dmitros grupp kom fram till stranden intill Ilitj-fabriken på Azovstals område inleddes ryska flygbombningar av stålverket och de tvingades söka skydd på platsen. Skydd som inte fanns.

– Vi låg under öppen himmel i tre, fyra timmar. Under tiden räknade vi till 20 inflygningar av ryska flygplan. Det var som en Hollywood-film om Armageddon, helt enkelt en apokalyps. Allt rök och brann på fabriken, berättar Dmitro i en intervju med BBC Russian Service nyhetspodkast.

När flyganfallen mattades av hämtades han och kollegorna in till stålverksområdet av Azov-soldater. Först var Dmitro ett kort tag i bunkrarna under Azovstal och tog hand om skadade. Sedan fördes han och några kollegor vidare i en ambulans till Ilitj-fabriken. Halvvägs fick chauffören hjulproblem.

– Under de 15 minuter det tog att byta däcket exploderade fyra granater alldeles i närheten, berättar Dmitro för BBC.

Vårdade 300 skadade soldater

I bunkern under Ilitj-fabriken vårdade Dmitro och hans kollegor 300 svårt skadade soldater. Trots urusla förhållanden, där elektriciteten från dieselgeneratorerna ofta försvann, lyckades de rädda många.

– En patient som kom in med svåra huvudskador var på väg att dö. Men vi trepanerade kraniet och han överlevde. Det visade sig att han hade fru och barn. Det kändes fantastiskt att vi i en så svår situation lyckades rädda honom, säger Dmitro till BBC.

”Vi hade inga andra vapen än skalpell”, berättar Dmitro Kubrjak. På bilden opererar han i en bunker under stålverket Azovstal.

Efter flera misslyckade försök att bryta sig ur belägringen, där många ukrainska soldater dog, togs Dmitro och hans kollegor till fånga av ryska soldater den 12 april.

De fördes till fånglägret Olenivka, där Dmitro blev kvar till den 21 september.

– Vi låg direkt på betonggolvet i flera nätter. Sedan fick vi madrasser. Men varje dag i Olenivka kändes som den sista, säger Dmitro till BBC.

Den 29 juli inträffade en explosion i fånglägret, där 53 ukrainska Azov-soldater dog. Dmitro är övertygad om att Ryssland utförde sprängningen, inte Ukraina som den ryska sidan hävdar.

– 200 ukrainska fångar fördes till en del av lägret som inte hade använts tidigare. Dagen efter inträffade explosionen, säger Dmitro till BBC.

”Går inte att jämföra”

Under lastbilsfärden på väg till fångutväxlingen den 21 september satt alla ukrainare bakbundna och med ögonbindel.

– Ryssarna sade att varje rörelse räknades som flyktförsök och skulle leda till att vi blev ihjälskjutna, berättar Dmitro för BBC.

När han till slut var tillbaka i Ukraina kändes det överväldigande:

– Känslan av frihet när jag steg ner på ukrainsk jord går inte att jämföra med något annat, säger han till BBC.

När Aftonbladet får tag i Dmitro berättar han att han gick ner 20 kilo under fångenskapen, men att han nu har börjat gå upp i vikt igen. Han är tjänstledig från jobbet som militärläkare, men räknar med att snart vara tillbaka på sjukhuset i Dnipro:

– Självklart. Jag vill vara till nytta för den ukrainska armén och det ukrainska folket.

 

Fotnot: Azov-bataljonen utpekas av Ryssland som ett nynazistiskt förband, och har nyligen terrorstämplats. Andra bedömare anser att bataljonen vid bildandet 2014 hade många högerextrema medlemmar, men att den i dag mer är att likna vid en opolitisk elitstyrka inom den ukrainska armén.

Förutom kirurg är Dmitro Kubrjak också fotbollsdomare i Ukrainas högsta liga.