Pappan håller sin döda dotters hand bland rasmassorna

Publicerad 2023-02-08

I turkiska Kahramanmaras sitter Mesut Hancer vid ett raserat hus och vägrar släppa taget om sin döda dotter Irmaks hand.

Men fortfarande hörs livstecken från rasmassorna och nu vädjar invånarna om hjälp.

– De här människorna kämpar mot tiden, de kommer dö. Skicka räddningsteam skyndsamt, hörs folk vädja i ett videoklipp.

Det är en hjärtskärande bild av jordbävningskatastrofen som nu sprids över världen.

I en orange jacka ovanpå spillrorna av det som en gång var ett hus sitter Mesut Hancer ihopkrupen. Hans hand sträcker sig in under rasmassorna. Han håller sin 15-åriga dotter Irmaks hand.

Irmak ligger död på en säng.

Huset hon befann sig i jämnades med marken i det som beskrivs som den värsta jordbävningen som drabbat Turkiet sedan 1930-talet.

Kahramanmaras ligger nära det första skalvets epicentrum och förödelsen efter jordbävningen är stor.

PLUS: Historiska bilden visar hur skalvet slog till

Vädjar: Skicka räddningsteam

Enligt invånare i regionen hör man fortfarande livstecken nerifrån rasmassorna. I ett videoklipp som The Guardian delat hörs en kvinnoröst ropa och två män vädjar om hjälp från räddningsarbetare.

– De här människorna kämpar för sina liv. De kommer att dö. Skicka räddningsteam akut, säger de i klippet.

I ett annat klipp ber en kvinna om hjälp att rädda sin son och en äldre man säger att han kan se människor som är fast men att han inte kan hjälpa dem.

Enligt AFP:s team på plats står också många överlevare i regionen utan hjälp – utan någon som delar ut mat, vård eller annat stöd.

På andra håll utspelar sig glädjescener när människor återförenas med anhöriga som varit fast under raserade byggnader. I Gaziantep räddades de ettåriga tvillingarna Ahmet och Amine ur ett raserat sexvåningshus efter 40 timmar.

 Mesut Hacer sitter och håller sin döda dotters hand.

9 500 människor döda

Samtidigt växer frustrationen över att arbetet med att få ut levande ur rasmassorna inte går snabbare. Jordbävningen har förstört flygplatser och vägar, vilket gör det svårt för hjälp att nå fram.

I provinsen Hatay, med de högsta dödstalen av de turkiska provinserna, vittnar invånare om brist på material. Nurgul Atay berättar hur räddningsarbetare försökt få ut hennes mamma, men att man saknade nödvändig utrustning för att rädda henne.

– Om vi bara kunde lyfta betongen så skulle vi kunna nå henne. Min mamma är 70 år gammal, hon kommer inte att klara det länge, säger hon till AP.

Räddningsarbetet efter jordbävningskatastrofen i Turkiet och Syrien går in på sin tredje dag och dödsiffran fortsätter att stiga. Enligt de senaste uppgifterna har nära 9 500 människor i Turkiet och Syrien dött.

Över 6 200 människor har dött i Turkiet i samband med jordbävningen. Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan har utlyst ett undantagstillstånd i tio regioner i samband med katastrofen.

Liknas vid krigszon

Hjälporganisationen Rädda Barnen liknar områdena vid en krigszon.

– Vi tror att det finns tusentals begravda under kollapsade hus och bråte. Det är en svår situation, vi är desperata, säger Oben Coban, talesperson för Rädda Barnen i Turkiet till TT.

Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, väntas miljontals människor i Turkiet och Syrien behöva hjälp efter de kraftiga skalven. De som överlevt skalven har förlorat sina hem och nu väntar andra utmaningar: att överleva kyla och hunger.

– Människor var tvungna att springa ut på gatorna, inga tjänster erbjuds, det finns ingen mat, inget vatten eller internet. Samtidigt finns inte någon gas och människor behöver överleva på gatorna. Det är minus tio grader, säger Oben Cohan.

Följ ämnen i artikeln