S-källor: Sannolikt att Jamal El-Haj straffas

Publicerad 2023-05-29

Socialdemokraten Jamal El-Hajs deltagande på en palestinsk konferens i helgen väcker starka känslor inom Socialdemokraterna och delar av partiet förväntar sig nu att ledningen ska agera hårt mot riksdagsledamoten.

– Om partiet inte gör något nu så sänder det en signal till andra ledamöter att man kan sätta andra intressen före partiets. Det är oacceptabelt, säger en S-källa.

I helgen deltog den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj på Europeiska palestinska konferensen i Malmö. S-ledamoten gav ett tal och satt på första bänk bredvid ordföranden för evenemanget, Amin Abu Rashid, som anses stå nära den terrorstämplade rörelsen Hamas.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet drog sig ur evenemanget efter att kopplingarna blev kända. S ska också ha gett en avrådan om att delta i evenemanget.

Att Jamal El-Haj trots avrådan valde att delta kan få konsekvenser. Riksdagsledamoten är kallad till ett möte med gruppledningen i riksdagen som ska hållas ”i närtid”, enligt partiets presstjänst.

Kan petas

En källa i partiet håller för sannolikt att Jamal El-Haj kommer att åka på en reprimand, där en petning ur utrikesutskottet är tänkbar. Men flera S-källor ifrågasätter om Jamal El-Haj överhuvudtaget kan sitta kvar på sin riksdagsplats.

– Det är graverande att han gick trots att han avråddes, säger en källa.

– När Hamas blir inblandat så är det inget tal om saken. Vi beblandar oss inte med dem. Men Jamal ville inte lyssna på partiet, det är inte bra, säger en annan källa.

Jamal El-Haj skrev i en kommentar på Facebook att han ”lade rosen på hyllan” och deltog ”i egenskap av svensk-palestinier som värnar om och utövar våra vackra demokratiska principer och rättigheter.”

Slag mot S

Men den förklaringen förkastar flera högt placerade socialdemokrater som Aftonbladet talat med. Samtliga är av åsikten att det är omöjligt att skilja mellan ett riksdagsmandat för S och engagemanget såsom det uttrycktes av Jamal El-Haj på Europeiska palestinska konferensen.

– Det går inte att ”lägga rosen på hyllan” en stund och sedan ta på sig uppdraget för Socialdemokraterna igen efteråt. Om partiet inte gör något nu så sänder det en signal till andra ledamöter att man kan sätta andra intressen före partiets. Det är oacceptabelt, säger en källa.

Att Jamal El-Haj deltog och höll tal ses av en ledande socialdemokrat också som ett slag mot partiets arbete mot antisemitism i Malmö, där S dragits med problem med antisemitism under en längre tid.

– Avrådan ges ju på goda grunder. Det är så jävla sorgligt det här, säger personen.

Aftonbladet har sökt Jamal El-Haj som via sms hänvisar till sitt uttalande på Facebook.

Följ ämnen i artikeln