Varningen: Utanförskapet växer

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Arkivbild.

NYHETER

Socialtjänsten måste prioriteras – annars kommer utanförskapet i Sverige att växa ytterligare.

Det varnar fackförbundet för socionomer om efter larmrapporten om socialsekreterarnas arbetsmiljö.

– Jag blir fruktansvärt ledsen över att någonting som man känt till så länge och larmat om i flera år inte förbättrats över tid, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

– Det är oansvarigt av arbetsgivare och politiker att låta den här enormt viktiga professionen ha den här arbetsmiljön och inte göra något åt den, säger Heike Erkers.

TT: Varför händer inget?

– Just för att det är socialtjänsten. Det här är en verksamhet man inte riktigt närmar sig och människor som inte syns. Det är den tysta utmaningen i samhället.

Men nu måste något ske, anser hon och varnar för följderna om inget händer.

– Politikerna behöver inse att om de inte gör något och det krackelerar alldeles förfärligt och tilliten hos medborgarna gentemot kommunens ansvar brister – då kommer det att sluta med att medborgarna inte ber om hjälp, att utsatta inte får de resurser de behöver, säger Heike Erkers.

Det kommer i sin tur att spä på utanförskapet, tror hon.

– Då hamnar vi i en situation där det vi tycker är ett utanförskap, gapet mellan de som har det tuffast och oss andra, kommer att bli ännu större. Då hamnar vi i spiraler som handlar om att barn inte kommer att klara skolan än mer, vi har våld som fortsätter, kvinnor som isoleras, ungdomar som driver på gatan. Det är det som händer.

Publicerad:

LÄS VIDARE