Nobelfesten 2017

Is, is, is är temat på årets Nobelfest

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Det arktiska islandskapet är temat för årets Nobelbankett.

Blommor, mat och musik – i allt går det vita, kalla och gnistrande igen.

Blå Hallen kommer att smyckas med isskulpturer, skapade av Ishotellet i Jukkasjärvi. Följ festligheterna här.

Menyn på Nobelbanketten är hemlig ända tills alla gäster har satt sig till bords klockan 19 ikväll.

Vad årets kock, Tom Sjöstedt, som driver krogen Lilla Ego tillsammans med Daniel Räms, ska bjuda på för överraskningar är superhemligt.

Men – för första gången någonsin – kommer gästerna att bjudas på en helvegetarisk förrätt, så mycket har man avslöjat i förväg.

Desserten är, för fjärde året i rad, skapad av konditorn Daniel Roos.

Ane Brun och Lena Willemark uppträder

Honnörsbordet, där bland annat kungen och drottningen och nobelpristagarna sitter, är smyckat med en lång blomsterbädd av drivsnö, med smältande obelisker av is – som dagsmeja en solig vinterdag.

En av de artister som kommer att uppträda under kvällen är världens enda professionella ismusiker: Terje Isungset, den norske slagverkaren som tillverkar sina instrument själv av stenar, trä – och is.

Ane Brun och Lena Willemark, två andra artister som kommer att uppträda under kvällen, är båda uppväxta i norrsken och kalla vinterstormar – och kommer förmodligen att trivas den här kvällen.

– Jag växte upp nära det stora havet på nordvästkusten i Norge, med vinterstormar och kraftiga vindar, både inne i fjordarna och i yttre skärgården. Kraften från havet och vågorna finns lagrad i min själ, i mina celler, säger Ane Brun.

”Det var ofta norrsken när jag växte upp”

Folksångerskan Lena Willemark, som för en vecka sedan också sjöng under prins Gabriels dop i Drottningholms Slottskyrka, är uppvuxen i Älvdalen.

– Mitt minne är att det ofta var norrsken när jag växte upp. Och då och då bredde det ut sig över hela himlen med ormar och sprak. Gardiner av ljus. Det var fantastiskt, som om någon talade till oss människor från andra världar. Isen talar också. Och under isen hörs musiken, säger hon.

Kanske får gästerna och tv-tittarna också uppleva norrsken i Blå hallen under årets Nobelfest.

Under isobeliskerna och de rimfrostbeklädda istapparna på pelarna har man installerat ett ljus som kommer att följa musiken.

 

LÄS OCKSÅ: Pristagarna som inte var så nobla

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

LÄS VIDARE

Klänningen stal showen - som vanligt

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelfesten 2017

Ane Brun

Nobelfesten