Krisen i Svenska Akademien

Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien

Av: 

Hanna Olsson Berg

Adam Westin

NYHETER

Ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark, som tidigare lämnat arbetet i Svenska Akademien, meddelar att de gör comeback.

I ett uttalande till DN skriver de att de ”på nytt ska ta del i det inre arbetet”.

Peter Englund och Kjell Espmark var tillsammans med Klas Östergren de första som lämnade arbetet i Svenska Akademien, efter ett internt bråk om den advokatutredning som utrett kopplingarna mellan Jean-Claude Arnault och ledamöterna.

Detta skedde i början av april förra året.

Men något formellt utträde blev det aldrig och under hösten 2018 var Englund och Espmark tillbaka för att hjälpa till med återuppbyggnaden av Akademien. I dag, torsdag‚ meddelar de att de kommer tillbaka helt och hållet.

”Vi har nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien. Vi har därför beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet”, skriver Englund och Espmark i uttalandet till DN.

Inga krav på Horace avgång

Peter Englund utvecklar skälen till att återvända i ett mejl till Aftonbladet:

”Under hösten gjordes ett antal goda inval och fattades ett antal betydelsefulla beslut. Inte minst den nya stadgekommentaren är ett viktigt steg framåt i moderniseringen, och torde omöjliggöra en upprepning av 2018 års sorgliga debacle.”

Englund fortsätter:

”Jag hoppas kunna bidra till arbetet på att reformera Akademien och återuppbygga det förtroende som är den egentliga grunden för institutionens existens. Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra.”

Under våren ställde Englund och Espmark krav på att Horace Engdahl skulle lämna sin stol, men det är ett krav som nu har övergetts.

”Det gjorde vi i praktiken redan i augusti. Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna”, skriver Englund.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krisen i Svenska Akademien

LÄS VIDARE

Danius lämnar formellt Svenska Akademien

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Svenska Akademien

Peter Englund

Kjell Espmark