Donald Trumps Nato-uttalande väcker oro

Uppdaterad 2016-11-09 | Publicerad 2016-07-25

Trovärdigheten i Natos försvarsallians och säkerhetsläget i Europa kan börja erodera om Republikanernas kontroversiella presidentkandidat Donald Trump blir USA:s nästa president.

Detta efter att han sagt sig kunna rucka på Nato-stöd till det baltiska länderna.

– Det skapar instabilitet naturligtvis. Problemet med Trump är att man inte vet hur allvarligt man ska ta uttalandet, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI.

Det är fortfarande högst oklart exakt vilken typ av politik fastighetsmogulen Donald Trump planerar genomföra om han tar plats i Vita huset efter presidentvalet i november.

Som det ser ut nu är det inte säkert att USA skulle bidra med militärt stöd om Ryssland skulle attackera något av Nato-länderna i Baltikum.

Det säger Donald Trump i en intervju med NY Times häromdagen.

Vid händelse av ett angrepp vill han först ta en titt på om det aktuella medlemslandet ”uppfyllt sina åtaganden” gentemot USA och försvarsalliansen, innan han tar beslut om militärt stöd.

”Villkorar det amerikanska stödet”

En hållning som kommit att oroa flertalet, inte minst de relativt nytillkomna Nato-länderna i Baltikum, särskilt med tanke på Putins annektering av Krimhalvön och Rysslands ökade närvaro i Östersjöområdet.

Enligt Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, skulle en Trump-administration kunna få dramatiska konsekvenser för det säkerhetspolitiska läget i Europa.
– Det innebär att man kanske inte kommer hålla vad man lovat, att man villkorar det amerikanska stödet, säger Winnerstig.

– Trump har anklagats för isolation av massa människor och för att ha sålt ut Baltikum. Saken är den att han inte riktigt har uttalat vad det är för krav man ska uppfylla för att få stöd av USA.
Det normala kriteriet är att ett land ska bidra med 2 procent av BNP, något Estland har gjort sedan flera år och Lettland och Litauen kommer att göra det senast 2018.

Kan leda till ökad oro i Europa

Värre kan det tänkas bli för andra länder i Europa, exempelvis Portugal, Belgien och Tyskland, som i dag betalar avsevärt mindre än de baltiska länderna. Även Sveriges ställning skulle enligt Winnerstig försämras avsevärt i händelse av en Trump-administration.

– Sverige betalar exempelvis bara omkring 1 procent av BNP och är inte med i Nato vilket gör det osannolikt att vi skulle få stöd med Donald Trump som president. Vår utrikespolitik bygger på en bilateral relation där vi räknar med stöd och vi har gjort oss beroende av att USA har en ledning som gillar oss, säger Mike Winnerstig och fortsätter.

– Det innebär att en hel del av vår nuvarande säkerhetspolitik behöver omprövas.

Nato-alliansen har från första början vilat på principen om kollektivt försvar, vilket uttrycks i artikel fem i det Nordatlantiska fördraget. Det innebär att en attack på ett medlemsland är en attack på alla. Men hållningen som Donald Trump ger uttryck för skulle enligt Winnerstig kunna leda till att nationer världen över i stället börjar rusta, om dessa inte känner att de kan lita på att få USA:s hjälp.

Demokraterna varnar för Trump: ”Du ska vara orolig”

Det är många som har reagerat på Donald Trumps senaste uttalande, och som oroas över hur en Trump-administration skulle påverka såväl Europas stabilitet som den internationella säkerhetspolitiken.

I lördags framträdde Virginia-senatorn Tim Kaine för första gången tillsammans med Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, sedan hon meddelat att han blir hennes vicepresidentkandidat.

Duon ägnade en del av talartiden åt att tala om den amerikanska militären och USA:s åtagande på andra sidan Atlanten. De gick till hård attack mot Trump, som de menar kommer dra tillbaka den amerikanska militära närvaron i och stödet i Europa, vilket gör det fritt fram för Rysslands president Vladimir Putin att ta sig större militära friheter.

– När Trump säger att han skyddar dig ska du vara orolig, sa Tim Kaine.

Liberala Washington Post, som i regel stöttat Republikanska presidentkandidater och inte har för vana att uttala sig så här tidigt i en presidentvalsprocess, har gjort ett mycket ovanligt utspel där tidningen på ledarsida kallar Trump för en fara och ”ett unikt hot mot den amerikanska demokratin”:

”Donald J. Trump, som fram tills nu har varit ett Republikanskt problem, blev denna vecka en utmaning som nationen måste konfrontera och överkomma. Fastighetsmagnaten är unikt okvalificerad att tjäna som president, sett till erfarenhet och temperament”, skriver tidningen.

Även Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt skrev i fredags en inlaga i Washington Post, där han beskriver konsekvenserna av Trumps Nato-uttalande och oförutsägbara politik.

”Det är förmodligen den mest genomgripande strategiska förändring i USA i en generation. Och konsekvenserna enorma”, skriver Bildt.

Trump påstås omges av Rysslandvänner

Mike Winnerstig säger att det finns många som hävdar att Donald Trump har Ryssland-vänliga rådgivare och omges av Rysslandvänner, som har djupa förbindelser med landet och som gillar president Vladimir Putin, vilket även Trump gör.

– Det finns i bakgrunden en Rysslandsvänlig linje inom hans kampanj som är oroande, säger Winnerstig.

I en ny studie publicerad i juli varnar tankesmedjan Atlantic Council också för att Ryssland kan inta Polen över en natt. Därför måste Nato när som helst vara redo att försvara sig, hävdar tankesmedjan som består av försvarsexperter.

”Även om Moskva just nu inte har något intresse av att utmana Nato direkt, kan de snabbt ändra sig över en natt och genomföra en en blixtattack”, skriver man i studien enligt tyska Bild.

Enligt tankesmedjan visar Putins annektering av Krim hur snabbt Ryssland kan agera. Därför bör Nato vara beredda på allt och kunna slå tillbaka med full kraft om det krävs för att garantera medlemsstaterna säkerhet.

En hög Nato-officer säger enligt tyska Bild att Ryssland har kapaciteten att splittra Nato-länderna militär och skärma av Europa från USA och Kanada.

– Det kan vi inte tolerera, säger han.