Miljöpartiet Haninge gjorde AKP-resa

Publicerad 2016-04-21

Gruppledaren: Det blev bara så

Efter den senaste veckans MP-skandaler anklagas nu lokala företrädare för samröre med Turkiets president Erdogans parti.

Lokalpolitiker i Haninge åkte ner till Turkiet och diskuterade samarbete med en AKP-borgmästare.

– Så här ska det inte gå till i Haninge, jag blir upprörd, säger Liberalernas gruppledare i kommunen, Tobias Hammarberg, till SVT Nyheter.

I höstas åkte flera miljöpartister från Haninge kommun i privat regi ner till Turkiet och staden Kulu. Man träffade där borgmästaren Ahmet Yildiz och diskuterade ett vänortssamarbete.

Yildiz är medlem av det i Turkiet styrande partiet AKP, lett av president Recep Erdoğan. Partiet anklagas för att förfölja oliktänkande och har den senaste tiden tagit till rättsliga metoder för att tysta ner kritiska medier och andra oppositionella röster.

Oppositionen i Haninge är mycket kritisk till miljöpolitikernas resa och menar att den var olämplig sett till AKP:s politik.

– Jag tycker det är naivt att åka ner och tro att det är helt okej att göra för vem som helst. Så här ska det inte gå till i Haninge, jag blir upprörd, säger Tobias Hammarberg till SVT.

MP-politikern Sahir Drammeh, vice ordförande i kommunfullmäktige, svär sig fri och säger sig ha uppfattat det som att de endast skulle framföra AKP:s önskan till Haninge kommun. MP:s gruppledare Mehmet Coksürer säger å sin sida att man inte tog hänsyn till borgmästarens partitillhörighet.

– Oavsett vilken politisk ideologi så hade vi inte tagit hänsyn till det. Vi har många invånare från Kulu som bor här i Haninge. Det är våra medborgare, så det blev bara så, säger Coksürer till SVT.

Träffade högerextrem politiker

Kritiken mot miljöpartisterna i Haninge kommer efter en vecka då krishanterarna inom partiet redan fått göra skäl för sina löner.

I torsdags avslöjades att Sveriges dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) suttit med på samma middag som Ilhan Senturk, svensk ordförande för den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, samt Barbaros Leylani, som nyligen höll ett tal på Sergels torg där han talade till sina ”raskamrater” och önskade ”Död åt de armeniska hundarna!”.

I söndags seglade ett klipp från 2009 upp i vilket Kaplam jämför Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades i Nazityskland, vilket SvD var först att rapporter om.

Dagen efter, i måndags, meddelade statsminister Stefan Löfven att Kaplan bett om att få lämna regeringen och att hans begäran godkänts.

Ville inte ta i hand

På tisdagen var det dags igen, när MP:s språkrör Åsa Romson kallade terrordåden i USA för ”11 setember-olyckorna”.

Hon förklarade i Aftonbladet Morgon att hon inte ville förminska terrordåden, utan i stället ville förklara att situationen för muslimer i Sverige i och med dåden försämrats.

Senare samma dag briserade nästa MP-bomb när partistyrelsekandidaten Yasri Khan vägrade att ta en kvinnlig TV4-journalist i hand i samband med en intervju, vilket möttes av kritik från bland andra partikollegor.

– Att behandla kvinnor sämre grundar sig på bristande respekt för grundläggande mänskliga rättigheter. Reaktionära islamister och de som diskriminerar kvinnor har inget att göra i Miljöpartiet, säger riksdagsledamoten Jabar Amin (MP).

Ville ”steka” Kaplan-del

På onsdagskvällen blev Miljöpartiets trippeltrubbel ett kvadrupelkaos i och med partiets presskontakts försök att påverka innehållet i Aktuellts nyhetssändning.

”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, ska presskontakten och planeringschefen på utbildningsdepartementet Magnus Johansson ha frågat programledaren Anders Holmberg inför programmet, rapporterade SVT.

Johansson ska också ha sagt att partiet skulle ”knåda” Jabar Amin som skulle medverka i programmet, för att denne inte skulle vara kritisk mot hur partiet hanterat skandalerna kring Kaplan och Khan.

Aktuellts ansvarige utgivare, Ulf Johansson, säger att Miljöpartiets agerande är unikt.

– Vi har aldrig varit med om att en hög företrädare försökt påverka på det här sättet. Tidigare kan någon ha tackat nej till att debattera mot någon specifik person och då har vi regler för hur vi agerar, men den här typen har vi inte varit med om, säger Ulf Johansson till Aftonbladet.