SMHI varnar när supervärmen drar in över Uppsala

Publicerad 2020-06-22

SMHI varnar för värmebölja i Uppsala.

30–31 grader varmt och svag vind – hela veckan.

Räkna med en rejäl värmebölja med start på tisdag.

– Det kommer att bli rejält varmt, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

De redan överfulla badplatserna runt om i Uppsala län lär inte bli mindre besökta när den utlovade värmeböljan drar in på tisdag.

– Först har vi något sämre väder som ska passera under måndagen med ökat molnighet och något lägre temperatur än vad vi hade under midsommarhelgen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– Men redan på tisdag börjar värmen att stiga igen och vi hamnar någonstans kring 25–26 grader på tisdagen.

Då drar den riktiga supervärmen in.

Supervärme från onsdag

På onsdag fortsätter temperaturen att stiga i hela uppland, och värmen ser ut att hålla i sig.

– Det kommer att bli rejält varmt. På onsdag och torsdag kulminerar värmen med en temperatur kring 30–31 grader och svag vind, och det ser ut att bli något liknande även på torsdag och fredag, fortsätter Mikael Sjöstrand.

– Även lördag och söndag ser ut att bli mestadels solig och en temperatur kring 30–31 grader, möjligen att det kan bildas någon skur.

Hur länge stannar värmen?
– Det är lite oklart, men som det ser ut just nu så börjar det vända antingen på måndag eller tisdag då det drar in lite ostadigare väder med både regn och betydligt lägre temperaturer, säger Mikael Sjöstrand som också berättar att SMHI har gått ut med en varning.

– SMHI går ut med en vädervarning när temperaturen ligger på 26 grader eller varmare i minst tre dagar i streck, och det passerar vi med råge den här veckan.

En varning är också utfärdad för hög brandrisk i både skog och mark.

Följ ämnen i artikeln