Trots coronaoron: Fler bostäder säljs i Malmö

Publicerad:

NYHETER

Bostadsmarknaden har ännu inte påverkats negativt av coronaviruset.

Istället har försäljningen ökat sedan utbrottet.

Snart ser det dock ut att vända åt andra hållet.

– Jag förväntade mig att vi fått lite färre men än så länge är det tvärtom, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Coronaviruset har bidragit till en kraftig påverkan på ekonomin. Börser har rasat och vissa verksamheter har rapporterat om en historisk kris.

Än så länge har bostadsmarknaden dock inte påverkats.

De två första veckorna i mars, vecka 10 och 11 ökade försäljningen av bostäder, i landet i stort men även i Malmö, jämfört med motsvarande period förra året.

– Där är det faktiskt så att det är något fler sålda än så länge jämfört med samma veckor förra året. Det är ingen stor skillnad men det är några procent mer, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Förväntade sig färre

I Malmö ligger den knappa ökningen på 2,5 procent. Förutom att fler bostäder har sålts har Hemnet även rapporterat att antalet bostadsannonser blivit fler.

– En tolkning av det kan vara att när coronakrisen seglade upp och blev dominerande i nyhetsflödet så tänkte folk och mäklare att det är bra att få ut en annons så fort som möjligt, säger Per-Arne Sandegren.

”Säljer innan det sjunker”

Utvecklingen förvånar honom.

– Jag förväntade mig att vi fått lite färre men än så länge är det tvärtom, konstigt nog.

En förklaring kan vara att man vill sälja sin bostad innan priserna sjunker.

Per-Arne Sandegren är förvånad över utvecklingen.
Foto: Svensk Mäklarstatistik
Per-Arne Sandegren är förvånad över utvecklingen.

Dyraste drabbas

– Det kan vara så att man helt enkelt passar på, då det finns en risk för en annan slags marknad framöver.

Mäklare i Malmö menar att marknaden är ganska oförändrad. Men försäljningen av vissa bostäder har faktiskt gått ner.

– De typerna av bostäder som har drabbats litegrann just nu är väl de som antingen är väldigt dyra, så att köparna av de här bostäderna även har en hel del pengar på börsen, och sen de lägenheterna som folk köper för att göra en bra affär, säger Simon Falke, VD på Mäklarhuset Malmö.

Bostäderna som vänder sig till merparten av marknaden har inte påverkats negativt och så heller inte priserna. Däremot märker man på Mäklarhuset av att personer som gått i säljtankar under våren väljer att avvakta.

Kunder ställer in

– Det har varit väldigt mycket kundmöten som mäklarna haft inbokade som har bokats av, på grund av att man inte tycker att det är någon idé att träffa någon mäklare nu. Eller helt enkelt för att man är rädda för att bli smittade, säger Simon Falke.

Effekten av nedgången på kundmöten spår han kommer bli att det om cirka två veckor och framåt istället kommer att bli att det läggs ut färre bostäder än normalt.

Färre objekt väntas

– Det tror jag kan leda till att priserna på de bostäderna som går ut kan bibehållas på samma nivå som nu, på grund av att det är färre bostäder som kommer ut och därmed fler spekulanter per bostad.

När det gäller prisskillnader har Svensk Mäklarstatistik enbart redovisning på månadsbasis.

Vid tidpunkten för intervjun hade Svensk Mäklarstatistik ännu inte tillgång till all data för den föregående veckan, vecka 12.

Publicerad:

LÄS VIDARE