Uppsalaparet fast i paradiset på grund av krisen

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01

Det skulle bli en tre månader lång och härlig semesterresa på Bali med massor av dykning.

Men när coronapandemin slog till mot Bali blev Uppsalaparet Wirvla Söderman och Henrik Johansson fast i paradiset.

– Det finns inte så mycket att göra här, men annars har vi det faktiskt helt okej, säger Wirvla Söderman.

Wirvla Söderman och Henrik Johansson sitter fast på Bali på grund av coronakrisen.

Egentligen skulle de redan ha varit tillbaka i Uppsala. Men virusutbrottet fick flygbolaget Emirates att avboka deras hemresa från den indonesiska ön Bali den 24 mars. När också nästa flyg plötsligt ställdes in började paret förstå att det skulle bli svårt att ta sig hem.

– Vi fick precis veta att UD kommer att flyga ned ett plan hit på fredag. Av någon anledning har man, tack vare Apollo och Qatar Airlines, lyckats lösa så att vi får flyga hem till Arlanda, säger Wirvla Söderman, som lite smått har börjat tvivla på om världen verkligen är redo för att paret ska ut och resa någon mer gång.

– Senast vi var ute och reste var 2018. Då hade vi sålt allt vi ägde för att flytta till Gili Air (en ö i Indonesien, reds anm). Efter bara fem dagar drabbades hela ögruppen av en kraftig jordbävning som förvandlade allt till ett katastrofområde som tvingade oss att fly. Så man börjar ju undra, vi kanske borde stanna hemma i stället.

Trots coronakrisen hann Uppsalaparet med att dyka och njuta av resan.

”Rapporteringen från ett Bali i kaos är felaktig”

Nyligen rapporterades det i svenska medier om både kaos och panik bland strandsatta svenskar som inte kunde ta sig hem från Bali, men Wirvla Söderman tycker att krisrubrikerna är överdrivna.

– Väldigt överdrivna. Det finns inte så mycket att göra här, men annars har vi det faktiskt helt okej. Vi hade ju hoppats få dyka lite till, men alla aktiviteter är inställda. Men vädret är fint i alla fall, vi brukar ta många härliga promenader på en helt magisk och öde strand. Så vi har det ganska gott ändå, säger hon.

– Men jag börjar längta hem till Uppsala och mitt jobb där. Det är det som känns mest jobbigt med att inte komma härifrån, att jag inte kan hjälpa till där hemma.

Har ni förstått hur hela världen har påverkas av coronaviruset?

– Nej, inte riktigt, tror jag. Vi försöker hänga med i rapporteringen, men här borta lever man i en liten bubbla, så jag tror inte riktigt vi har förstått vidden av det faktiskt.

Hörde talas om viruset på Arlanda

Någon oro att resan till Bali skulle ställas in på grund av viruset fanns aldrig.

– Vi hörde talas om det här coronaviruset när vi satt på Arlanda och väntade på flyget hit, men då trodde man ju inte att det skulle bli den här omfattningen.

Har ni fått någon hjälp?

– Ambassaden i Jakarta har varit fantastiska, och de skickar information hela tiden.

Hur har landet agerat för att undvika att smittan sprids?

– Presidenten har uttalat sig att han vägrar att stänga ned landet för ekonomins skull, så de verkar välja lite samma taktik som hemma Sverige. Jag tror det är bra, det är många här som är fattiga redan nu.

Hur tillbringar ni den sista tiden före hemresan på fredag?

– Vi har tagit in på ett homestay, en form av billigt vandrarhem, där vi sköter städ, tvätt och mat själva. Vi försöker njuta så gott vi kan av den här sista tiden.

Det låter som ni har det ganska bra?

– Ja, förutom att allt är stängt, och då menar jag precis allt, så är det fantastiskt härligt. Jag tror att den här katastrofen 2018 har gett både mig och Henrik lite perspektiv på livet. Även om det är en allvarlig kris så tar vi det här med ro.