Klassiska Malmörestaurangen tvingas till konkurs

Publicerad 2020-04-22

Savoy Grill har stängt.

Savoy klarade två världskrig, men inte en coronapandemi.

Den anrika Malmörestaurangen lämnade under tisdagen in sin konkursansökan.

Allt från filmstjärnor till världsledare har besökt krogen sen den öppnade 1902 och oräkneligt många måltider har delats sen dess. Men den som idag försöker boka ett bord möts av meddelandet ”Grillen har slocknat. Farväl, kära gäster”.

”Glöden har inte slocknat”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangnäringen och nu har även en av de tyngsta fallit. På sin hemsida skriver Savoy Grill: ”Vad som händer i framtiden står skrivet i stjärnorna. Vi hoppas bara att vi då kan säga att allt inte var bättre förr. Vår glöd har inte slocknat. Hoppas vi ses igen, kära gäster.”

En som har minnen från Savoy sedan decennier tillbaka är Peter Persson.

– Jag kommer ihåg när de hade Hotell Tunneln och Trocadero på 1980-talet. Då kunde man gå in på Savoy eller skotska krogen och ta en drink eller någonting. Men det var ett lite finare ställe så man gick inte där så, säger han.

Peter Persson.

”Händer så otroligt mycket”

Det var mer att man gick inom och tog en drink längs vägen?

– Ja, det var så. Men det är tråkigt. Hade det varit en nyare restaurang eller hotell hade man kanske förstått det men nu är det en gammal.

Lotta Björklund passerade numera nedstängda Savoy tidigare under dagen men hade inte tagit notis om konkursen. Hon sörjer utvecklingen med flera restauranger som fått lägga ner till följd av coronakrisen.

– Det är jätte-, jättetråkigt. Frågan är vad som händer sen?

Hon fortsätter:

– Det händer så otroligt mycket nu. Jag har precis varit och klippt mig. Fel eller rätt? Jag vet inte. Men kanske räddar jag henne.

Lotta Björklund.

Klassiska krogen Savoy har gått i konkurs. Restaurangen, som nu gick under namnet Savoy grill, har varit igång sedan 1902. Bland kända stammisar fanns Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman.

Dela med dig av ditt bästa Savoyminne eller klassiska bilder!

Denna chatt är stängd.

  • 22 april 2020

    Savoy var stamkrog när jag jobbade på Sydsvenskan på Östergatan. Vi hade t o m egna ölsedjlar i baren!

    Bertil Karlen
  • 22 april 2020

    Hoppas den kommer tillbaka detta skall inte slå ner på en klenod. Vi kämpar alla tillsammans Majken Windahl

    Majken Eindahl
  • 22 april 2020

    Som barn på 60-talet var det en mycket stor upplevelse att få följa med när familjens större högtidsdagar firades på Savoy Grill. Man fick välja på sjötunga Walewska eller rostbiff med bearnaisesås och hasselbackspotatis. Jag tog alltid rostbiff (de få gånger jag var med) och då rullades silvervagnen fram och köttet skars upp. Till efterrätt var det någon mandelkaka med glass, om jag minns rätt. Kan fortfarande nästan känna smaken av allt detta goda.Jag hoppas att Savoy snart uppstår igen, och att silvervagnen putsas av. Då lovar jag att komma.Bästa hälsningarKatarina

    Katarina Carlsson
  • Felix Blom
    22 april 2020

    I april 1917 besökte Lenin restaurangen och åt smörgåsbord.

  • Felix Blom
    22 april 2020

    Savoy var bland annat känt för att Sten Broman och Fritiof Nilsson Piraten hade stambord i restaurangen.

Arkiv. Vlad Reiser firar med skumpa på efterfesten på Savoy i Malmö efter att han gått vidare till andra chansen under Melodifestivalen 2019.

Följ ämnen i artikeln