"Omänskliga attacker" och allt fler på flykt

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En medlem i den oppositionella räddningsorganisationen Vita hjälmarna vid rasmassorna av ett sjukhus i staden Darat Izza, i Aleppoprovinsen.
Foto: Aaref Watad/AFP/TT
En medlem i den oppositionella räddningsorganisationen Vita hjälmarna vid rasmassorna av ett sjukhus i staden Darat Izza, i Aleppoprovinsen.

NYHETER

Syriska regimstyrkor fortsätter framryckningarna i Aleppo och Idlib, i en offensiv som nu har tvingat närmare en miljon människor på flykt.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet vädjar till parterna att upprätta säkra flyktvägar.

"Ingen tillflyktsort är nu säker. Och då regeringens offensiv fortsätter och människor tvingas in i mindre och mindre områden, befarar jag att ännu fler människor kommer att dödas", säger hon i ett uttalande.

"Hur kan någon rättfärdiga sådana urskillningslösa och omänskliga attacker?", tillägger Bachelet, vars formella titel är FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Under de senaste veckorna har regimstyrkorna, som har stöd av ryskt stridsflyg, trappat upp sin offensiv mot rebellkontrollerade områden i Idlib och den intilliggande provinsen Aleppo. Och under tisdagen återtog president Bashar al-Assads styrkor ytterligare områden i västra Aleppo, enligt bland annat det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

"Är urskiljningslöst"

Över 400 civila har dödats sedan mitten av december, och ytterligare minst två fick sätta livet till på tisdagen, enligt SOHR.

– Våldet i nordvästra Syrien är urskillningslöst. Sjukvårdsinrättningar, skolor, bostadsområden, moskéer och marknader har angripits, sade FN:s humanitäre chef Mark Lowcock i måndags.

Totalt har närmare 900 000 människor tvingats fly från sina hem de senaste tre månaderna, varav en halv miljon barn. Bara under februari har 300 000 drivits på flykt, varav 43 000 från västra Aleppo de senaste fyra dygnen.

Ihjälfrusna barn

Situationen förvärras ytterligare av vinterns låga temperaturer. Enligt Rädda barnen har minst sju barn, däribland en sju månader gammal bebis, dött av dåliga levnadsförhållanden och kyla i överfyllda flyktingläger.

"De familjer som kunde ta med några ägodelar när de flydde från sina hem rapporteras bränna allt de kan hitta, däribland möbler och allt annat som inte är absolut nödvändigt för att hålla sig varma en kort stund", skriver Rädda barnen.

Bachelet uppmanar alla inblandade parter att upprätta säkra flyktvägar för alla civila, varav många sitter fast i rebellkontrollerade områden.

"De står nu under högre risk än någonsin tidigare", säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN