Bydén om Metoo: Gjorde mig besviken, bekymrad och förbannad

Trots att ÖB Micael Bydén säger att han valt karriären, ”Laget Försvarsmakten”, framför sin familj gång på gång, är det familjen han lyfter fram som de största hjältarna. – Den är mitt ankare och trygghet.

Micael Bydén hade precis ryckt in i lumpen när han skickades till Hårsfjärden för att jaga ubåt.

När han senare blev stridspilot flög han sitt Viggenplan så lågt att det blev hål i vingen.

Nu är han ÖB för ett ständigt växande svenskt försvar.

Ja, det är klart att Tom Cruise var cool i filmen Top Gun när den kom 1986. Det tyckte även Micael Bydén som precis då gick på krigsflygskolan i Ljungbyhed. Det var stort. Bara några år senare fick han flyga Viggen som stridspilot – och det var ännu större. Och visst fanns både skinnjacka och solglasögon på plats. Bydén kände sig ostoppbar.

Ett av uppdragen var att flyga så lågt att planen inte skulle upptäckas av fienden. Det tog Bydén på största allvar och kom tillbaka till basen med hål i ena vingen.

Vår överbefälhavare tar oss taktfast framåt på sin livsresa. Han växte upp i lilla Gnarp i Hälsingland, där höjden av lycka för en liten parvel var att i gryningen ensam smyga ut från föräldrahemmet, förbi ”gubbhälla” och myrkanten för att komma fram till målet: några stenhällar där han kunde se ormvråk och rådjur. Sedan gick han hem och kokade kaffe till de morgontrötta föräldrarna.

ÖB Micael Bydén, i det andra planet från vänster, flyger Viggen vid F21 i Luleå i mitten av 1990-talet. Han har en bakgrund som pilot i flygvapnet.

I början av 1970-talet trängde sig omvärlden på i byn. Inflyttade överfuriren Tord Gustafsson gjorde FN-tjänst på Cypern 1971 och hade med sig äventyrliga berättelser i bagaget när han kom hem. En grå kanadensisk uniformsjacka och en blå FN-keps som Bydén fick i gåva gjorde honom till superhjälte i hälsingeskogarna.

När han var 18 ryckte han in i lumpen, han skulle bli plutonbefäl vid Älvsborgs kustartilleriregemente, KA4, i Göteborg. Året var 1982 och bara månader senare skickades han till Hårsfjärden för att jaga ubåt i dimman. På helspänn och rädd. Men någon ubåt syntes inte till.

Bydén tar Ukraina som exempel på krig i Europa, bara timmar från Sverige, och berättar om nya försvarssamarbeten, bland annat med Finland. Efter många år med nedskärningar finns nu knappt 30 000 aktiva soldater. Men nu, med ökade anslag, ska Sverige kunna stå starkt mot ökade militära hot och missinformation. ”Vi ska göra allt för att aldrig förlora. Vi ska aldrig vika ner oss för en fiende.”

Men fienden kan finnas mitt ibland oss. Våren 2017 fick Bydén ett mejl från en kvinnlig anställd om kränkningar, ett halvår innan Metoo exploderade världen över. ”Det gjorde mig besviken, bekymrad och förbannad.” Sedan dess har Försvarsmakten jobbat hårt med värdegrunden, säger han.

Den röda tråden är att vi ska ställa upp för varandra, på alla sätt som behövs.

– Vi är alla en del av en helhet, vi är alla en del av samma lag. I vardagen, under en rådande pandemi eller ytterst i krig.