Personal får inte veta var smittan finns

Publicerad 2020-06-21

Arkivbild

Uppsala kommun sekretessbelägger uppgifter om vilka LSS-boenden som drabbats av corona.

Det har skapat oro bland anställda och anhöriga.

– Kunde vi få veta vilka boenden som har coronadrabbade så kunde vi ju förhindra att smittan sprids till vår verksamhet, säger en kvinna som arbetar inom daglig verksamhet.

Enligt samma kvinna, som intervjuats av UNT, har enhetscheferna förbjudit personalen att prata om smittspridningen.

– Man säger att uppgifterna är belagda med sekretess. Men man behöver ju inte namnge vilka personer som är sjuka, fortsätter hon.

En annan kvinna, som Aftonbladet pratat med och som också vill vara anonym, menar att många ur personalen sjukskrivit sig av rädsla för att bli smittade.

– Ingen vill ju riskera att ta med smittan hem, säger hon.

Styrda av sekretesslagstiftning

Karin Brolin, avdelningschef för Hälso- och sjukvård inom Uppsala kommun, bekräftar att det råder sekretess inom LSS.

– Jag kan förstå att personal och anhöriga känner oro. Men vi är väldigt styrda av sekretesslagstiftningen och får inte lämna ut uppgifter om enskilda personer, säger hon till UNT.

Enligt Karin Brolin är enheterna i Uppsala så pass små och har så få brukare, att det enkelt skulle gå att identifiera smittade, vilket skulle riskerar att sekretesslagstiftningen överskrids. Hon menar också att vem som helst i dag kan komma i kontakt med smittade ute i samhället, och att det därför inte innebär någon lösning att lämna ut uppgifter om vilka som är smittade.

Enligt statistik från omsorgsförvaltningen i Uppsala har 36 personer av 3 700 brukare inom LSS smittats av coronaviruset sedan i mars, av dem har tre avlidit. 

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln