Källor: Vakterna sov när Epstein dog i cellen och förfalskade rapport

Av: Oscar Schau

Publicerad:
Uppdaterad:

Jeffrey Epstein kontrollerades inte på tre timmar under dygnet då han tog sitt liv i cellen, uppger flera källor för The New York Times.

Orsaken: Vakterna hade somnat på sin post.

Finansmannen Jeffrey Epstein, 66, häktad misstänkt för övergrepp mot barn och sextrafficking, dog i sin cell på Manhattan på fredagen. Enligt amerikanska myndigheter så tog han sitt liv genom att hänga sig med hjälp av ett lakan och hittades livlös tidigt på morgonen.

Flera anställda, bland annat chefen på anstalten, togs ur tjänst efter händelsen sedan det uppdagats att Epstein inte hade kontrollerats på flera timmar, trots att tillsyn skulle ske var 30:e minut.

Jeffrey Epstein var tidigare satt under extra bevakning sedan han försökt att ta sitt liv i häktet, en bevakning som dock upphörde bara sex dagar efter självmordsförsöket. Anledningen var att han inte längre ansågs utgöra ett hot mot sitt eget liv.

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYR?N/ NTB SCANPIX
Jeffrey Epstein.

Vakterna sov i flera timmar

Nu uppger flera källor för New York Times att anledningen till att Epstein inte övervakades som han skulle var att vakterna hade somnat på sin post. De ska ha sovit mellan två och tre timmar.

Efter att Epstein hittats död så ska personalen ha förfalskat sin händelserapport för att dölja sitt misstag. I rapporten hävdade vakterna felaktigt att de tittat till Epstein före hans död, vilket skulle kunna utgöra ett federalt brott i USA.

The Washington Post har tidigare uppgett att vakterna tvingats att arbeta övertid och att en av dem inte vanligtvis jobbade som vakt.

Fler straffåtgärder kan vänta

Samtidigt som nya uppgifter i fallet sipprar fram genom media pågår en FBI-utredning för att reda ut det exakta händelseförloppet kring Epsteins död.

Enligt USA:s justitieministerium så kan fler straffåtgärder riktas mot fängelsechefen och de två anställda.

– Vi kommer att gå till botten med vad som har hänt, säger justitieministern William P. Barr till The New York Times.


PODD: Fallet Jeffrey Epstein

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om Jeffrey Epsteins död.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publicerad:

LÄS VIDARE